annalisa gadaleta BRUZZ 1547

Gadaleta onder vuur voor ‘clichébevestigend’ boek over Molenbeek

© BRUZZ
05/12/2016

De Molenbeekse Schepen Annalisa Gadaleta (Ecolo-Groen) krijgt heel wat kritiek op enkele passages uit haar boek “Entretien à Molenbeek”. Naast de lokale PS-afdeling nam ook Ecolo al meermaals afstand van de inhoud van het boek. “Clichébevestigend, absoluut niet constructief en stigmatiserend voor de Molenbeekse bevolking”, klinkt het.

In haar boek “Entretien à Molenbeek - La dérive fondamentaliste du quartier le plus redouté d’Europe” geeft Gadaleta haar visie op de Molenbeekse gemeenschap nadat die zo veelvuldig in het nieuws kwam door de aanslagen in Parijs en Brussel. In het boek wijst ze onder meer op het feit dat de Marokkaanse gemeenschap in Molenbeek “vrouwen uit Marokko importeert” om zo vastgeroeste tradities in stand te houden. Ook andere gevoelige thema’s omtrent migratie en integratie gaat Gadaleta niet uit de weg, legde ze zelf eerder al uit in een interview met BRUZZ. Onderaan dit artikel zijn enkele andere opvallende passages vertaald.

Maar de inhoud van het boek doet heel wat wenkbrauwen fronsen. Jamal Ikazban, van oppositiepartij PS in de Molenbeekse gemeenteraad, spreekt van een “vuilbakboek vol met islamofobe en racistische clichés”, dat de Molenbeekse bevolking stigmatiseert. Maar ook binnen de eigen lijst wordt afstand genomen van Gadaleta’s visie. Schepen van Sociale Integratie Sarah Turine (Ecolo) spreekt van “blunders en fouten” en verwacht excuses van Gadaleta. Ook haar woordvoerster Rajae Maouane is “gechoqueerd en gekwetst”.

Volgens RTBF zaten de partijen Groen en Ecolo eind vorige week samen om de heisa te bespreken, maar geraakten de partijen het niet eens over eventuele maatregelen. Gadaleta was zelf nog niet bereikbaar voor commentaar, maar Groen liet weten geen afstand te nemen van het boek.

"Bepaalde zaken werden uit hun context getrokken. Zo is Gadaleta niet hard voor de Marokkaanse gemeenschap, maar wel voor de regering die nagelaten heeft de nodige voorwaarden te creëren voor een goede integratie. Ze viseert zeker niet de Marokkaanse gemeenschap. Wie het boek volledig leest, weet dat", aldus een medewerker van Groen.

Enkele opvallende passages uit het boek:

“De immigranten die zich hier (Molenbeek, red.) hebben geïnstalleerd, komen uit landelijke gebieden en dorpen uit Marokko. Het gaat hier over kleine samenlevingsstructuren. Hier in Molenbeek zijn er gelijkaardige netwerken gecreëerd, zonder dat die voor een positieve bijdrage aan onze eigen omgeving zorgen. We hebben een generatie zonder toekomst gecreëerd, maar dat zeggen we al sinds de jaren ’90. Het is een generatie waar niemand op heeft ingezet. We zijn zelf verantwoordelijk voor het falen van de derde generatie.”

“In de straten en winkels, lijkt het alsof we in Maghreb zijn. Maar dat zijn we niet. We leven in een land dat gelijke rechten voor iedereen hoog in het vaandel draagt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om in naam van een religie te eisen dat homoseksuelen niet dezelfde rechten krijgen. Wie pleit voor het recht om een hoofddoek te dragen en naar de moskee te gaan, moet ook de rechten voor homoseksuelen aanvaarden.”

“In de moslimgemeenschap wordt iemand die zich mentaal niet goed voelt aangeraden om naar de moskee en naar de Imam te gaan. Wie liever naar een psychiater gaat, geeft een slechte indruk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni