In Antwerpen, Brussel en Namen heeft dierenrechtenorganisatie GAIA actie gevoerd aan filialen van fastfoodketen McDonald's. GAIA eist dat McDonald's stopt met het afnemen van kippenvlees van intensieve boerderijen waar dieren niet goed worden behandeld. De dierenrechtenorganisatie heeft het over 'zombiekippen'.
GAIA protesteert tegen 'zombiekippen' bij McDonald's
Onder meer aan de McDonald's aan de Beurs in Brussel plaatste GAIA woensdagmiddag een groot scherm met beelden van de lijdensweg die vleeskippen op sommige boerderijen moeten ondergaan. De actievoerders hielden ook borden omhoog met slogans en deelden flyers uit aan passanten.
Better Chicken Commitment
McDonald's zou de 'Better Chicken Commitment' moeten ondertekenen, klinkt het. Dat is een engagement om de levenskwaliteit van vleeskippen te verbeteren. "McDonald's weigert de Better Chicken Commitment te ondertekenen omdat dit volgens hen de ecologische voetafdruk van de kipproductie zou kunnen vergroten", stelt Ann De Greef, directrice van GAIA.
"Dit excuus houdt echter geen steek. De Noorse kippenproducent Norsk Kylling voldoet bijvoorbeeld al sinds 2019 aan de criteria van de Better Chicken Commitment. Dit weerhoudt het bedrijf er echter niet van om zijn impact op het milieu, met name de uitstoot van broeikasgassen, aanzienlijk te verminderen, onder meer door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen."
GAIA hekelt dat intensieve kippenhouderijen vaak tienduizenden kuikens samen opsluiten in loodsen waar dan tot 22 kippen per vierkante meter zitten. "Als resultaat van een doorgedreven genetische selectie groeien ze razendsnel en bereiken ze hun slachtgewicht in slechts veertig dagen", klinkt het nog.
"Als gevolg daarvan kunnen ze al snel hun eigen gewicht niet meer dragen, waardoor ze aan pijn in de poten en gewrichten, kreupelheid, verlamming, ademhalings- en hartproblemen lijden, die fataal kunnen zijn." Ook in het slachthuis moet de behandeling van de dieren beter, zegt GAIA.
Reactie McDonald's
McDonald's laat in een reactie optekenen dat dierenwelzijn wel degelijk een belangrijk thema is voor het bedrijf. "We zetten continu stappen om het welzijn van kippen te verbeteren", klinkt het. "We zetten proactieve stappen die verder gaan dan de wet voorschrijft. Zoals onder meer dat onze kip in België al sinds 2018 afkomstig is uit verrijkte stallen, waarbij de kippen toegang hebben tot daglicht, strobalen en zitstokken om natuurlijk gedrag te stimuleren. Zo blijven we, samen met onze leveranciers en pluimveehouders, continu stappen zetten in het nog verder verbeteren van dierenwelzijn."
Lees meer over: Samenleving