Geboorte gehandicapt kind kost UZ Brussel 400.000 euro
De ouders vonden dat hun kind nooit geboren mocht zijn en kregen gelijk van het Brusselse hof van beroep. Het kind stierf toen het tien jaar was. In het arrest wordt wel benadrukt dat de handicap niet veroorzaakt is door het ziekenhuis.
De ouders hadden het kind laten testen op de erfelijke ziekte San Filippo II. Hun oudste dochter leed ook al aan die ziekte en stierf op de leeftijd van twaalf.
Volgens Thierry Vansweevelt, hoogleraar medisch recht aan de universiteit Antwerpen gaat het om een primeur in ons land.
Het UZ Brussel onderzoekt of cassatie nog mogelijk is. "Ik vind het arrest van het hof van beroep van Brussel vergezocht," stelt Luc Brewaeys, de advocaat van het UZ in De Morgen. "De wetenschap staat al heel ver, maar een diagnose is nooit 100 procent."
Het ziekenhuis ziet de verantwoordelijkheid eerder bij de producent van het geneesmiddel. De rechter wijst er echter op dat de test bedoeld was voor wetenschappelijk onderzoek en niet voor medische diagnoses.
De advocaat van het UZ vindt die redenering niet kloppen. "Er bestaat geen ander product om die ziekte op te sporen. Wat moest het ziekenhuis dan? En wat met de lampen in couveuses dan? Moeten we die ook verbieden? Want eigenlijk zijn die gemaakt door een firma die zich richt op het verlichten van kippenkwekerijen."
Lees meer over: Jette , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.