Woensdagavond hebben bouwheer Ghelamco, de Stad Brussel en RSC Anderlecht contracten afgesloten rond het Eurostadion op parking C. Toch wil dat nog niet zeggen dat het hele dossier rond is: enkel over de erfpacht zou er een akkoord zijn, over de concrete plannen voor het stadion zou er nog steeds onenigheid zijn.
Gedeeltelijk akkoord voor nieuw Eurostadion
Lees ook: Anderlecht toch op weg naar Eurostadion
De Tijd schreef op haar website dat er een definitief akkoord is over het stadion. De coördinator van het stadiondossier voor de Stad Brussel, Francis Dubois, bevestigt dat aan onze redactie. "Gisteren kwamen alle partijen van het stadion samen en werden de contracten getekend. Vooral het akkoord over het huurcontract tussen RSC Anderlecht en Ghelamco zorgde voor de grote doorbraak", aldus Dubois.
De doorbraak kwam er nadat een speciale raad van bestuur van RSC Anderlecht het licht op groen zette. Enkele weken geleden stapte Anderlecht nog zelf uit het project, omdat de onderhandelingen met Ghelamco niet opschoten.
De stad Brussel zegt dat het stadion nu kan gebouwd worden op een gezonde economische basis. Francis Dubois benadrukt dat de stad niet tussenkomt in de huur en dat het enkel compensaties krijgt, omdat ze bouwgrond aan Ghelamco afstaan. Die compensatie werden eerder al bekendgemaakt. Het gaat over bureauruimte, visibiliteit en een informatiekiosk voor de Stad Brussel en de toelating om verschillende sociosportieve evenementen te organiseren voor (kansarme) jongeren uit de buurt.
Volgens Francis Dubois is er ook een akkoord met Brussels Expo. "Aangezien het Eurostadion vlakbij de tentoonstellingspaleizen komt te staan, zijn er duidelijke afspraken nodig rond onder andere parking. Er komt ook een coördinatie voor wanneer grote evenementen zoals het autosalon samenvallen met data in het Eurostadion."
‘Te groot voor Anderlecht’
Volgens Sport/Voetbalmagazine is het dossier allesbehalve afgerond. Anderlecht is alleen maar akkoord gegaan om de erfpacht van de grond op parking C aan Ghelamco te geven. Dat op zich is al een belangrijke stap, want dat betekent dat Anderlecht juridisch gebonden is aan Ghelamco. Concurrenten zoals Besix, waarvan de CEO Johan Beerlandt aandeelhouder is bij Anderlecht, vallen daarmee af.
Over het ontwerp van het stadion is nog helemaal geen akkoord, zegt Jan Hauspie van Sport/Voetbalmagazine: “Daar heeft de raad van bestuur van Anderlecht zich deze week nog uitdrukkelijk niet akkoord mee verklaard. Het concept van het stadion dat nu voorligt, is niet wat Anderlecht wil. Het Eurostadion zal naar maat van het EK 2020 worden gebouwd (met een capaciteit van zo’n 62.000 zitjes, red.), en dat is te groot voor Anderlecht”, aldus Hauspie aan FM Brussel.
Er is volgens Sport/Voetbalmagazine sterke druk op Anderlecht uitgeoefend op Anderlecht om de erfpacht aan Ghelamco te gunnen, onder meer door Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD). Jan Hauspie: “Het feit dat Anderlecht dat nu tekent, geeft aan dat ze hebben toegegeven aan de druk. Door die erfpacht aan Ghelamco te laten, geven ze het stuur aan Ghelamco. Anderlecht zou zelf ook mee in het bouwen van het stadion zijn kunnen stappen, en dan hadden ze ook veel meer controle gehad over wat er uiteindelijk gebouwd zou worden.”
De voetbalploeg zou voor de huur 9.950.000 euro per jaar neertellen, maar dat bedrag is niet bevestigd. Volgens Jan Hauspie zal er ook daarover nog stevig onderhandeld moeten worden, net zoals over de eigendomsstructuur: Anderlecht zou het niet zien zitten om het stadion lange tijd aan een hoog bedrag te huren, zonder zelf ooit mede-eigenaar te kunnen worden.
Lente 2016
RSC Anderlecht zelf reageert enkel met een kort persbericht, waarin het bevestigt dat er contracten zijn getekend en dat “de werkzaamheden” kunnen worden verder gezet. Er moeten dus nog altijd onderhandelingen volgen met Ghelamco, en dat terwijl de tijd dringt. In de lente van 2016 zou de bouw moeten beginnen, en dat is niet vanzelfsprekend.
Pas als er een akkoord is tussen Anderlecht en Ghelamco kan er een vergunning worden aangevraagd bij de Vlaamse overheid. En daartegen zijn dan nog eens procedures mogelijk. Het stadion moet absoluut klaar zijn voor 2020, want dan moet Brussel speelstad zijn van het EK voetbal.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.