Geen kinderdagverblijf in binnentuin Plaskylaan

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
04/12/2008
De gemeente Schaarbeek wil een crèche bouwen in een binnentuin in de Plaskywijk. Daarbij lapt ze haar eigen regels aan de laars.

Hoelang duurt het voor een gemiddelde bouwvergunning in Brussel wordt afgeleverd? Een tot twee jaar. Op 26 september 2007 dient de vzw Crèches de Schaerbeek een bouwaanvraag in voor de verbouwing van een herenhuis aan de Plaskylaan en de bouw van een nieuwe crèche in de binnentuin. In januari 2008 al volgt een openbare overlegcommissie. In juni heeft de gemeente de bouwvergunning op zak. Dat is een record voor Brussel.

Het geluk duurt niet lang, want de auditeur bij de Raad van State vraagt de vernietiging van de bouwvergunning. De gemeente levert immers een bouwvergunning af voor een project waarvan ze zelf, via een vzw, de ontwikkelaar is. Kan niet, zegt de auditeur, de gemeente mag geen rechter en partij zijn. Het is de gemachtigd ambtenaar van het Brussels Gewest die de vergunning moet afleveren. Bovendien zijn de schepenen Geor­ges Verzin, Tamimount Essaïdi, Bernard Guillaume en burgemeester Cécile Jo­dogne aanwezig tijdens de besluitvorming, terwijl zij ook in het bestuur van de vzw zetelen. Een "ongeoorloofde belangenvermenging," dixit de auditeur.

Michel De Herde (MR), schepen én voorzitter van de vzw Crèches de Schaerbeek, zegt dat het om een procedurefout gaat. Maar wie het dossier van dichterbij bekijkt, ziet dat er meer aan de hand is. De gemeente kocht in 2007 een royaal herenhuis aan de Plaskylaan voor 1 miljoen euro met de bedoeling er een crèche te bouwen, maar ze beslist en cours de route om er appartementen te bouwen en in de tuin een crèche. Ze gaat daarmee op twee fronten in tegen haar eigen beleid.

Ten eerste wil Brussels Gewest, en in het verlengde daarvan de gemeente Schaarbeek, de binnengebieden in de negentiende-eeuwse gordel van Brussel zoveel mogelijk vrijwaren. Geen burger die vandaag nog een vergunning krijgt om een binnenblok vol te bouwen. Daar bestaat ook wetgeving rond. Het Gewestelijk Bestemmingsplan verbiedt het uitdrukkelijk; er wordt weliswaar een uitzondering gelaten voor 'collectieve uitrusting',

maar dan moet die mooi geïntegreerd zijn in de bestaande bebouwing.

De tuin meet vijf are. De crèche zal vier are bestrijken. Elf bomen moet tegen de vlakte. Een schaars stukje natuur moet wijken voor een betonnen constructie, weliswaar met groendak.

Ten tweede heeft de gemeente Schaarbeek een nieuw beleid ingesteld dat het opdelen van huizen in kleinere eenheden verbiedt. Om die redenen hebben eerdere geïnteresseerden het huis niet willen kopen. Volgens een potentiële koper wou de gemeente geen informele toestemming geven om het in appartementen onder te verdelen. Daardoor zakte de marktwaarde van het huis en bleef het leegstaan. Was de vraagprijs aanvankelijk 1,6 miljoen euro, dan heeft de vzw Crèches de Schaerbeek het voor 900.000 euro kunnen kopen. En de gemeente wil het... opdelen in appartementen.

Het hoeft niet te verwonderen dat de diensten van het Brussels Gewest zich in de overlegcommissie tegen de plannen hebben verzet. Leefmilieu Brussel is ertegen omdat een mooi stukje groen verdwijnt, de dienst Monumenten en Landschappen omdat het appartementenproject decoratieve elementen in het herenhuis zal doen verdwijnen. "En we kunnen een crèche in het binnenblok niet verdedigen onder het voorwendsel dat het erfgoed van het herenhuis beschermd moet worden."

Wat zegt schepen en vzw-voorzitter Michel De Herde op tvbrussel op 9 juni? Dat Monumenten en Landschappen voorstander is van woningen in het herenhuis (en niet van een crèche). Dat is niet minder dan een verdraaiing van het advies van Monumenten en Landschappen.

De beschikking van de auditeur van de Raad van State zet het amateurisme van de gemeente Schaarbeek te kijk. Buurtbewoner Gauthier de Crombrugghe de Looringhe, die zaak had aangespannen, is tevreden met deze eerste overwinning. In januari volgt de uitspraak van de Raad van State zelf. Verwacht wordt dat die de auditeur zal volgen. De gemeente kan dan de procedure herhalen. "Ik zal alle rechtsmiddelen uitputten om dit binnenblok te vrijwaren," zegt De Crombrugghe.

De gemeente verwijt de buurtbewoners een nimby-reactie (not in my backyard). Het buurtcomité Save the City Gardens benadrukt dat het niet gekant is tegen een crèche. "In het herenhuis mag er gerust een komen," zegt Cecilia De Moor. "We hebben getracht hierover tot een overeenkomst te komen, maar de gemeente ging elk gesprek uit de weg. Waar we ons tegen verzetten, is dat de gemeente een gebouw koopt om vervolgens in de tuin een nieuw gebouw op te trekken. Zo maakt ze van de tuin gratis bouwgrond. Dat is wat té makkelijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni