Er komt geen nieuwe brug over het kanaal in Anderlecht. De bouwvallige Klein Eiland- of Pierre Marchantbrug wordt niet vervangen, maar gerenoveerd. Het project om op de plek een nieuwe tuikabelbrug te bouwen is daarmee definitief afgevoerd.
Geen nieuwe kanaalbrug in Anderlecht
Lees ook: Marchantbrug gesloten voor verkeer
De brug tussen de Pierre Marchantstraat en de Klein Eilandstraat in Anderlecht is ondertussen bijna een jaar dicht nadat een stuk beton op een auto terechtkwam. Sindsdien is de brug enkel nog toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De doorgang van de Kanaaldijk onder de brug is wel hersteld nadat het bouwvallige stuk brug gestut werd. Het autoverkeer kan dus opnieuw onder de brug doorrijden. Er is wel slechts één rijvak beschikbaar en dat wordt met de hulp van verkeerslichten afwisselend opengesteld in noordelijke of zuidelijke richting.
De bewuste brug, die dateert uit 1936, staat al langer te boek als bouwvallig. Er ligt dan ook al jaren een project in de schuif om ze af te breken en te vervangen door een nieuwe tuikabelbrug. Daarvoor werd al in 2011 een vergunning afgeleverd. De nieuwe brug is echter niet meer aan de orde wegens te duur. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) op een parlementaire vraag van Gaetan Van Goidsenhoven (MR).
"Voor mij en de minister-president is het project van een tuikabelbrug definitief van tafel", aldus Smet. "We werken aan een goedkopere oplossing." Die zou erin bestaan om enkel het stuk brug boven de Kanaaldijk, de weg ten oosten van het kanaal, te vervangen. De overspanning over het kanaal is in betere staat en zou indien nodig enkel gerenoveerd worden. Smet trekt komend jaar alvast 600.000 euro uit voor een nieuwe haalbaarheidsstudie.
Wanneer de werkzaamheden zouden kunnen gebeuren en de brug opnieuw open zou gaan voor het autoverkeer is nog niet duidelijk. Voor de eerder geplande tuikabelbrug en de bijhorende verbreding van het kanaal circuleerde eerder een kostprijs van 20 miljoen euro. Een renovatie zou slechts een fractie daarvan kosten.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.