Geleytsbeek wordt stormbekken
Ze zijn niet zo bekend, maar door het oorspronkelijk vochtige gebied Brussel lopen heel wat beekjes. Ze monden uit in de Zenne en ondergingen vrijwel allemaal het lot van de grote broer, die in 1867 omgeleid en overwelfd werd om epidemieën en overstromingen bij hoge waterstanden te voorkomen.
Het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) heeft met het Blauw Netwerk een project op poten gezet met als belangrijkste doelstelling de overwelfde waterlopen voor recreatie en wandelingen open te leggen en zo ook te waken over de kwaliteit van het oppervlaktewater.
Een andere doelstelling is om de waterlopen weer met elkaar te verbinden. Zo zijn bijvoorbeeld de Geleytsbeek en de Molenbeek op verschillende plaatsen onderbroken. Het BIM wil al de beekjes weer tot één geheel maken en ze laten uitmonden in de Zenne. Belangrijk voordeel is dat de beekjes veel meer regenwater kunnen absorberen en zo de collectoren die bij een storm overvol raken, kunnen ontlasten.
Natuurlijk stormbekken
De gemeente Ukkel voerde de voorbije jaren al werkzaamheden uit om overtollig water in de collectoren onder de kruispunten op de Sint-Jobsesteenweg met de Dolezlaan en Eikenboslaan naar de Geleytsbeek te kunnen loodsen. Ze laat nu een studie uitvoeren om na te gaan hoe ze de doorstroom van het water in de beek kan verbeteren en hoe ze de watercapaciteit van de beek kan verhogen. Ondertussen zal ze ook na gaan of het al geleverde werk vruchten afwerpt. Als alles volgens schema verloopt, dan zou het natuurlijke stormbekken binnen een jaar een feit moeten zijn.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.