'Gemeenten moeten gelijke administratieve boetes gebruiken'
Wetten uit 1999 en 2004 bieden de gemeenten de mogelijkheid om kleine daden van overlast, zoals bijvoorbeeld wildplassen, sluikstorten of graffiti aanbrengen, meteen administratief te straffen met boetes tot 250 euro. Uit de studie van de universiteiten blijkt nu dat zowel de inhoud, de procedure, de modaliteiten als de bestraffing van die overlastboetes sterk verschillen in de verschillende gemeenten.
Zo kost spuwen op de openbare weg in Sint-Jans-Molenbeek maximaal 150 euro, terwijl dezelfde inbreuk in Brussel-Stad een boete van maximaal 250 euro kan opleveren. Op het dragen van een boerka staat in Koekelberg een maximumboete van 75 euro, terwijl dat feit in Watermaal-Bosvoorde nog geen enkele keer beboet is.
Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere, die samen de politiezone Noord vormen, schrijven zelfs helemaal geen administratieve boetes uit. Ze vinden dat een gemeentelijke ambtenaar niet over de nodige middelen beschikt om dossiers van kleine criminaliteit te beheren. Met andere woorden: beboeten en straffen is het werk van politie en gerecht.
De onderzoekers die de studie uitvoerden roepen op tot uniformisering van de boetes. Ze zijn van mening dat het Brussels Gewest op gebied van politie- en veiligheidswezen een grotere, officieel erkende, beheersrol toebedeeld moet krijgen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.