Gemeenten vragen erkenning hagelschade als natuurramp

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
12/06/2014

Zowel Brussel-Stad, Jette als Sint-Agatha-Berchem dienen een aanvraag in om de schade door de hagelstorm van afgelopen zaterdag als natuurramp te laten erkennen. Randgemeenten Grimbergen, Vilvoorde en Wemmel doen hetzelfde.

De hagel van afgelopen zaterdag veroorzaakte heel wat gedeukte auto’s en kapotte daken in het noorden van de stad. Verschillende getroffen gemeenten willen de schade nu laten erkennen als natuurramp, zo blijkt uit een rondvraag door brusselnieuws.be.

Het schepencollege in Jette heeft al meteen dinsdag besloten om die erkenning aan te vragen. “Er is veel schade op de Tentoonstellingslaan”, klinkt het op het kabinet van de burgemeester.

Brussel-Stad heeft inmiddels ongeveer 25 oproepen binnengekregen, zegt Carl Theunis, woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur (PS). “Vooral in Laken en Haren. Een 15-tal oproepen over gedeukte auto’s, zeker ook rond het Koning Boudewijnstadion, en een 11-tal over beschadigingen aan huizen.”

Een deel van de Rode Duivels-supporters stond geparkeerd op het grondgebied van de gemeente Wemmel, dat ook een 20-tal oproepen over beschadigde wagens binnenkreeg. Daarnaast belden tien inwoners met klachten over kapotte koepels, serres en veranda’s, meldt het hoofd van de Wemmelse technische dienst, Wim Verdoodt.

Naar de provinciegouverneur
De technische diensten van de betrokken gemeenten zijn al een paar dagen druk bezig alle oproepen en e-mails van inwoners met hagelschade te verzamelen. De gebundelde schadeclaims worden opgestuurd naar de gouverneur, die ze dan doorgeeft aan de minister van Binnenlandse Zaken. Vervolgens beslist die of de schade in die gemeenten als ramp wordt erkend. Is dat het geval, dan hebben inwoners nog drie maanden de tijd om een dossier bij het Rampenfonds in te dienen.

“Het Rampenfonds komt enkel tussen bij schadegevallen die niet verzekerd waren”, benadrukt Sébastien Gysen, kabinetschef van de burgemeester van Sint-Agatha-Berchem. “Eigenaren van auto’s met een omniumverzekering moeten bij hun verzekeraar aankloppen.” Ook de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, benadrukt dat de verzekeraars het eerste aanspreekpunt blijven.

Voor Vlaams-Brabant moeten alle schadeclaims tegen 23 juni bij de gouverneur zijn. In Brussel is niet meteen een einddatum voorzien, maar Theunis benadrukt zo snel mogelijk contact op te nemen met de Stad, om zo snel mogelijk een duidelijk beeld van de omvang van de schade te hebben.

Ook op de Negen Provinciënlaan in Ganshoren hagelde het pingpongballen, maar toch heeft die gemeente vooralsnog niet besloten de storm als een natuurramp te laten erkennen. Hoe lokaal de hagelbui was, blijkt uit het feit dat er in Koekelberg en Schaarbeek geen vuiltje aan de lucht was. In die gemeenten bleef de hagel uit en zijn helemaal geen oproepen van bewoners binnengekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni