Geneeskunde voor het Volk laat van zich horen

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
07/07/2005
Een honderdtal patiënten en sympathisanten van Chris Deprédomme en Nele Vandenbempt, twee artsen van Geneeskunde voor het Volk (GvhV), hebben donderdagavond actie gevoerd voor het gebouw van de Provinciale Raad van de Orde der Geneesheren-afdeling Brabant. De artsen moesten er opnieuw verschijnen voor een hoorzitting omdat ze weigeren hun lidmaatschapsgeld te betalen. Het verdict raakt pas deze week bekend.

Nele Vandenbempt en Chris Deprédomme weigerden vorig jaar al hun jaarlijkse bijdrage aan de beroepsorde te betalen. Dat is verplicht om het beroep van arts te mogen uitoefenen. De twee weigeren te betalen omdat ze principiële bezwaren hebben tegen het huidige systeem. Geneeskunde voor het Volk is een extreem-linkse groepering van artsen, aangevoerd door de PvdA'er Dirk Van Duppen, die ijvert voor gratis geneeskunde voor iedereen. GvhV klaagt het feit aan dat de ziekenfondsen steeds minder terugbetalen, zodat de patiënt steeds meer uit eigen zak moet ophoesten. En dat is vooral een probleem voor de minderbedeelden in deze maatschappij, die soms niet eens de middelen hebben om de voorgeschreven medicatie te betalen. De artsen van GvhV brengen hun ideeën in de praktijk door jaarlijks meer dan honderdduizend consultaties te verrichten tegen ziekenfondstarief, zodat de patiënt geen cent hoeft bij te passen.

In totaal heeft GvhV nu dertien artsenpraktijken verspreid over heel België, waaronder een in Molenbeek en een in Schaarbeek, waar Vandenbempt en Deprédomme actief zijn. Sinds vorige week zijn nog eens twaalf nieuwe artsen begonnen aan een opleiding bij GvhV, en binnenkort komen er nog enkele groepspraktijken bij, wordt aangekondigd op de website.

Petitie
Gratis gezondheidszorg en geneesmiddelen voor iedereen is de belangrijkste, maar niet de enige eis van GvhV. Zo ijvert de beweging ook voor een vast loon voor alle artsen en gezondheidswerkers, dat niet hoger mag liggen dan driemaal een gemiddeld arbeidersloon, en willen ze dat de farmaceutische industrie genationaliseerd wordt, zodat het onderzoek volledig ten dienst komt van het volk, en niet meer van de economie. Totnogtoe hebben die eisen weinig gehoor gekregen bij de politieke meerderheidspartijen, maar daar wil GvhV zich niet door laten tegenhouden. De beweging laat momenteel een petitie circuleren om een wetsvoorstel te kunnen indienen. Dat kan volgens de wet als er honderdduizend handtekeningen ingezameld worden. Het ziet ernaar uit dat deze doelstelling bereikt kan worden, want in april had GvhV al zeventigduizend handtekeningen verzameld.

Twee niveaus
Toch is dit een magere steun voor de artsen Deprédomme en Vandenbempt, die eind 2003 al werden veroordeeld tot het betalen van een fikse boete, omdat ze hun bijdrage aan de Orde weigerden te betalen. Donderdagavond moesten ze opnieuw voor de raad verschijnen voor een hoorzitting, maar het verdict was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. De twee artsen zijn er nu al vrij zeker van dat ze opnieuw veroordeeld zullen worden en misschien zelfs geschorst. "Maar daar zullen we het niet bij laten," klinkt het strijdvaardig. "Als we veroordeeld worden, dan gaan we in hoger beroep. De nationale raad van de Orde heeft in haar tijdschrift geschreven dat een ziekteverzekering in twee niveaus onvermijdelijk lijkt. Men verzekert aan iedereen een minimumaanbod van onmisbare zorgen. Maar alles wat daarbuiten valt, zou moeten worden gedekt door een persoonlijke bijdrage. Hoe kunnen wij nu contributie betalen aan een organisatie die gezondheidszorg met twee snelheden 'onvermijdelijk' noemt?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni