Waterpret in het recreatiedomein De Blaarmeersen in Gent (achiefbeeld uit de zomer van 2020))

| Waterpret in het recreatiedomein De Blaarmeersen in Gent (achiefbeeld uit de zomer van 2020.)

Gent strenger voor (Brusselse) jongeren na Blaarmeersen-incident

© Belga
24/05/2022

Er komen strengere maatregelen tegen amokmakers die naar het recreatiedomein Blaarmeersen in Gent trekken. Dat is beslist na overleg tussen de stad Gent, De Lijn, de NMBS, de spoorwegpolitie en beveiligingsdienst Securail. Het overleg kwam er na incidenten met agressieve Franstalige jongeren. Er komen bijvoorbeeld systematische identiteitscontroles.

Burgemeester De Clercq (Open VLD) spreekt dinsdag van een "goed en constructief" overleg met De Lijn, de NMBS, de spoorwegpolitie, Securail en de stadsdiensten. Er komt een "offensieve en aanklampende aanpak met extra ogen en oren op het terrein, zowel in en rond de Blaarmeersen als op het traject ernaartoe".

Tot maandag vroeg De Lijn om politieaanwezigheid op de bussen. De vakbonden van de chauffeurs hadden gedreigd met acties indien er geen streng optreden zou komen tegen amokmakers. Maar agenten zullen niet meerijden op de bus. De politie blijft wel sterk aanwezig op warme dagen op en rond de Blaarmeersen, op het traject tussen het station Gent-Sint-Pieters en de Blaarmeersen en in en rond het station.

De Clercq spreekt ook van extra Lijncontroleurs op de route van en naar de Blaarmeersen. "We zetten sinds deze week een verhoogd aantal lijncontroleurs in naar aanleiding van de situatie rond de Blaarmeersen," zegt De Lijn daarover. "Dit verhoogde aantal is de maximale capaciteit lijncontroleurs die wij kunnen inzetten. Deze verhoogde, maximale capaciteit blijft behouden." De vervoersmaatschappij heeft het over een constructief overleg en zal het akkoord toelichten bij de vakbonden.

Om de veiligheid op het traject te verhogen geeft de Gentse burgemeester dinsdag toestemming aan de politie om systematische identiteitscontroles uit te voeren. In het verleden is gebleken dat het niet eenvoudig is om de jongeren te identificeren. De Clercq wil amokmakers die zich herhaaldelijk niet gedragen een plaatsverbod kunnen opleggen. Om de aanpak doortastend te maken, zal informatie snel gewisseld worden tussen Securail, de spoorwegpolitie, de lokale politie, de NMBS en De Lijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni