De Gentse politie heeft woensdag opnieuw een controleactie gehouden onder jongeren die met de trein vanuit Brussel kwamen, om zo problemen in recreatiedomein de Blaarmeersen te vermijden. Volgens de politie was de actie gericht op een welomlijnde doelgroep die al bekend was bij de politie, een ooggetuige zegt dat alle gekleurde mensen uit de menigte werden geplukt. "Het Gentse bestuur en de politie zouden eens moeten nadenken hoe ze één gevecht kunnen tegenhouden zonder duizenden jongeren te discrimineren."
Gentse politie stuurt tiental jongeren terug naar Brussel
Woensdag rond de middag kwam de Brusselse Jo-Anna Van Vlaenderen (23) in Gent aan. "In de trein was alles normaal, maar zodra we Gent binnenreden zag ik heel veel Securailmensen op het perron."
Iedereen moest langs één trap naar beneden. "Van bovenaan die trap zag ik beneden een 20-tal agenten staan. En het was heel duidelijk wat ze deden: iedereen van kleur van mijn leeftijd werd uit de massa gehaald. Voor zover ik kon zien, waren het allemaal jongens. Zij werden aan de zijkant gevraagd naar hun identiteitskaart en reservatie voor de Blaarmeersen. De vraag is wel: wat dan als ze geen reservering hebben, maar wel in Gent moeten zijn?" Jo-Anna werd niet aangesproken. "Ik ben zelf 23 en een Brusselse jongere, maar mocht net als alle andere witte jongeren gewoon doorlopen."
"Ik ben zelf een Brusselse jongere, maar mocht net als alle andere witte jongeren uit de trein gewoon doorlopen"
"Vorige week hebben Brusselse jongeren zich zowel op de trein als in recreatiedomein de Blaarmeersen misdragen. Het is al het derde jaar op rij dat we problemen hebben met Brusselse jongeren", zegt Matto Langeraert, de woordvoerder van de Gentse politie aan BRUZZ.
Langeraert: "We kregen woensdag een melding van de spoorwegpolitie dat een groep onderweg was die amok maakte op de trein, van wie er velen ook niet betaald hadden voor hun tickets. Dus hebben wij de trein opgewacht. De doelgroep van onze actie waren jongeren, ruwweg tussen de 15 en 25 maar ze kunnen ook wat jonger of ouder geweest zijn. We hebben gecontroleerd of ze hun identiteitskaart en reservatiebewijs bijhadden, en gevraagd waarom ze naar Gent waren gekomen."
Minder plaats voor niet-Oost-Vlaming
"Het ging niet zomaar om iedere Brusselse jongere op die trein, maar een doelgroep die eerder al voor problemen had gezorgd en bekend was bij de politie", vervolgt de politiewoordvoerder. Of die jongeren op de zwarte lijst stonden die recent werd aangelegd, kan Langeraert niet bevestigen.
"Degenen die zeiden naar de Blaarmeersen te willen maar geen reservatiebewijs en ook geen identiteitskaart bijhadden, werden terug naar het perron voor de volgende trein naar Brussel begeleid. Andere jongeren, die zeiden om een andere reden naar de stad te komen of wilden doorreizen naar Oostende mochten wel door. In totaal zijn een tiental jongeren teruggestuurd."
"Na een vechtpartij op de eerste dag van de opening van de Blaarmeersen, vorige week woensdag, besliste het Gentse stadsbestuur de verdeelsleutel en het reservatiesysteem dat het in april had afgesproken, te herzien", reageert Thomas Dierckens, woordvoerder van Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).
In plaats van 35 procent krijgen niet-Oost-Vlamingen nog maar 20 procent van de beschikbare plaatsen. "De politie heeft sindsdien een verhoogde waakzaamheid, en kreeg toestemming van de burgemeester om in het station en onderweg naar de Blaarmeersen identiteit en reserveringen te controleren."
"Wie komt om respectvol te ontspannen is uiteraard welkom, ook Brusselse jongeren"
"Alle jongeren die met de trein komen, kunnen onderworpen worden aan de controles", zegt Dierckens. "Die gebeurden tot nu op woensdagmiddag en in het weekend, op de drukke momenten. Als Brusselse jongeren naar Gent komen om de stad of pakweg een museum te bezoeken, is er natuurlijk geen probleem. De controles zijn er vooral om te vermijden dat ze alsnog naar de Blaarmeersen afzakken. We willen zo vroeg mogelijk duidelijk maken dat ze daarvoor moeten reserveren. Wie komt om respectvol te ontspannen is uiteraard welkom, ook Brusselse jongeren."
"De laatste dagen zit de sfeer weer goed in de Blaarmeersen. Familiaal, zoals ze hoort te zijn, zodat gezinnen zich er op hun gemak voelen. Er hebben nog een paar jongeren geprobeerd om over de hekken te klimmen, maar dat is ze niet gelukt."
"Wanneer er met 'Brusselse jongeren' wordt geschermd, staat dat eigenlijk synoniem voor Brusselse jongeren met een migratieachtergrond"
"Dit is letterlijk een discriminatie op basis van leeftijd, en in de praktijk ook een discriminatie op basis van huidskleur", reageert activist Yassine Boubout bij BRUZZ. "Wanneer er met 'Brusselse jongeren' wordt geschermd, staat dat eigenlijk synoniem voor Brusselse jongeren met een migratieachtergrond."
"Als een daderprofiel op basis van leeftijd en etniciteit zo vaag is, baant dat de weg voor ethnic profiling. Het Gentse bestuur en de politie zouden eens moeten nadenken hoe ze één gevecht in een waterpark kunnen tegenhouden zonder duizenden jongeren te discrimineren. Het beleid maakt altijd een duidelijk onderscheid. Geregeld vechten studenten op straat, maar ga je daarom in het station alle studenten tegenhouden?"
"Brusselse jongeren zijn hier vaak het slachtoffer van. Ik denk aan Blankenberge, waar Brusselaars vorige zomer ook niet meer welkom waren. Brussel is wel een stad met 1,2 miljoen inwoners, en de jongste bevolking van het land."
"De Gentse politie spreekt nu over een melding van de spoorwegpolitie over onruststokers. Of Brusselaars met andere plannen in Gent dan een bezoek aan de Blaarmeersen nu wel of niet door mochten, het blijft problematisch dat je de identiteit van alle Brusselse jongeren die naar Gent komen, gaat controleren."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Blaarmeersen , Mathias De Clercq , etnisch profileren , brusselse jongeren , brusselse jeugd , openluchtzwembad