Gerenoveerde Hortakapel krijgt nieuwe bestemming
D e Hortakapel van het Brugmann-hospitaal werd in 1912 ontworpen door de Belgische architect Victor Horta. Het hospitaal is de enige verwezenlijking van Horta op het vlak van ziekenhuisarchitectuur. Ook de kapel is als voorbeeld van religieuze architectuur een alleenstaand geval in het oeuvre van de architect.
De kelderverdieping van de kapel was aanvankelijk bestemd voor autopsiezalen en een lijkenhuis. De gelijkvloerse verdieping was een grote, stille ruimte voor religieuze en niet-religieuze afscheidsceremonies.
Die plaatsen krijgen nu een andere bestemming. In de kelderverdieping worden bureaus ondergebracht en er komt ook een conferentiezaal, waar vergaderingen en andere activiteiten georganiseerd kunnen worden. Ook De Brusselse Keukens vindt voortaan onderdak in de vernieuwde kapel. Die organisatie bereidt en verdeelt maaltijden aan scholen, zieken- en rusthuizen en komt door de verhuizing dichter in de buurt van de keuken van Brugmann en de centrale keuken in Haren.
Door de herbestemming van de kapel heeft het barokke godsdienstmeubilair plaats moeten ruimen. Het altaar, de preekstoel en de schilderijen zijn overgebracht naar de kerk van de Heilige Drievuldigheid in Elsene.
De Hortakapel is gerenoveerd dankzij een samenwerkingsakkoord tussen Monumenten en Landschappen, Beliris en de Stad Brussel. Brussels staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen Emir Kir (PS) trok 1,4 miljoen euro uit voor het project, Beliris maakte 1,3 miljoen euro vrij en de Stad Brussel investeerde 1,5 miljoen euro. Het ziekenhuis kon de restauratie niet voor zijn rekening nemen omdat de kapel niet meer gebruikt wordt voor ziekenhuisactiviteiten.
Emir Kir is opgetogen over het project. "We zijn erin geslaagd een architecturaal pareltje te laten beschermen en tegelijk aan te passen aan de hedendaagse noden. Deze restauratie is het bewijs dat een evenwicht tussen de bewaring van het erfgoed en een herbestemming mogelijk is."
In 2005 plaatste Monumenten en Landschappen de Hortakapel op de lijst van Brussels architectuurerfgoed dat moest worden beschermd.
Lees meer over: Laken , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.