Gesuproject in Sint-Joost voor enkele jaren opgeborgen
Actiegroep Arau (Atelier de Recherche et d'Actions Urbaines) en Inter-Environnement dienden samen met een bewoner van de Koningsstraat bezwaar in bij de Raad van State. Die zal tenminste twee à drie jaar nodig hebben om te beslissen over de zaak.
De voormalige kerk aan de Koningsstraat en het aanpalende klooster zouden tot een luxehotel en -brasserie omgebouwd worden. Het project is in handen van Zwitserse hotelpromotors en kreeg in juli 2009 groen licht van de gemeente. Aura tekende daarop in september beroep aan bij de Raad van State.
"Sociaal noodgeval"
"De ontwikkelaars hielden geen rekening met de bestaande huisvesting in het aanpalende klooster", zegt Isabelle Pauthier van Arau aan brusselnieuws.be. "Er zijn wettelijke voorschriften die de huisvesting in Brussel beschermen en de ontwikkelaars wisten dat. Toch namen ze daarmee een loopje, en nu lopen ze tegen een muur. De Raad van State was onze enige toevlucht."
"Er is een nijpend gebrek aan huisvesting en dus is bescherming nodig. Steeds meer mensen zijn immers op zoek naar een plek", zegt Pauthier.
Drie jaar onderhandeld
Een grote pleitbezorger van het Gesuproject is de burgemeester van Sint-Joost, Jean Demannez (PS). Die vreest nu dat de jarenlange onderhandelingen een maat voor niets waren. "De kwestie van de huisvesting berust op een misverstand", zegt Demannez aan brusselnieuws.be.
De burgemeester hoopt eerstdaags met Arau te kunnen praten over eventuele nieuwe bouwvoorwaarden.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.