Ook dit jaar zijn verschillende ouders die hun kind wilden inschrijven in het Nederlandstalig basisonderwijs geweigerd in de vijf scholen die ze opgaven. "Nu kan ik leuren met mijn kind of in Vlaanderen gaan wonen."

Ouders konden hun kind vorige maand via de site van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel aanmelden en een school kiezen. Ze konden daarbij maximum vijf scholen aanduiden, kwestie van toch niet uit de boot te vallen.

Nu blijkt dat sommige ouders toch vijf maal bot vingen. Dat melden ouders aan brusselnieuws.be. Ook De Standaard heeft het maandag over het probleem.

"Ik woon in Elsene en heb net het bericht gekregen dat er voor mijn Nederlandstalig kind in geen enkele school plaats is," laat een moeder weten aan brusselnieuws.be. "Ik heb nochtans netjes 5 scholen aangeduid, ben naar infoavonden gehold enzovoort. Nu kan ik dus of met mijn kind gaan leuren of in Vlaanderen gaan wonen!"

"Ik ontmoette zaterdag een Franstalig koppel wiens kindje naar dezelfde crèche gaat en zij hebben wel plaats in de eerste school van hun keuze," laat een moeder in De Standaard optekenen.

Ook Rosalie had vier scholen opgegeven om haar zoontje naartoe te sturen. "Maar ik kreeg een mail waarin stond dat hij 'ongunstig geordend' was in alle scholen die we hadden opgegeven," zegt ze aan FM Brussel. "Het is hopen en wachten op toch nog een plaatsje. Binnenkort komt er ook een infosessie voor ouders die hun keuze niet kregen."

Hoeveel ouders nul op het rekest kregen in alle opgegeven scholen, is momenteel onduidelijk. Na de eerste aanmeldingsperiode vorig jaar was er voor 1.500 kinderen in het hele basisonderwijs geen plaats in de keuzescholen die hun ouders hadden opgegeven.

'Demografische tsunami'
Brussels minister bevoegd voor Onderwijs Jean-Luc Vanraes (Open VLD) is verbaasd maar geeft toe dat er een probleem is. "Brussel maakt een bevolkingsexplosie mee," zegt hij in De Standaard. "Je mag wel eens een containerklasje bijzetten, maar je kan dat niet blijven doen."

Bij het Lokaal Overleg Platform Basisonderwijs wijst men er eveneens op dat deze situatie er zat aan te komen. "We wisten al lang dat er een demografische tsunami op ons afkwam," zegt voorzitter Dimokritos Kavadias. "Je kan dan maatregelen nemen op korte termijn, maar voor de toekomst zullen er keuzes moeten gemaakt worden."

Kavadias nuanceert wel de berichten van ouders dat Franstalige kinderen wél ingeschreven geraakten en Nederlandstalige niet. "Misschien gaat het om een broer of zus, die hebben altijd voorrang," zegt hij. "Anderzijds kan het ook dat anderstalige ouders Nederlands als thuistaal opgegeven hebben, maar dan moeten ze daar bij de inschrijving wel een bewijs van op tafel kunnen leggen. We weten dat tot nu een 190-tal mensen een attest hebben behaald bij het Huis van het Nederlands, maar er zijn ook mensen gezakt voor die test. Wie geen attest heeft moet bijvoorbeeld al een Nederlandstalig diploma op tafel kunnen leggen."

Maandagmiddag geven Vanraes en het LOP meer uitleg over het verloop van de aanmeldingsperiode.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni