Gewest gaat gratis digitale taalcursussen aanbieden

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
02/01/2013
In ruim een jaar tijd bereikte het nieuwe internetplatform Wallangues, waarmee Walen Nederlands, Engels, Duits of (beter) Frans leren, 180.000 gebruikers. Tijd om ook voor Brussel een soort 'Brulangues' aan te bieden, dacht minister Benoît Cerexhe. "Eind eerste semester 2013 moet de website operationeel zijn," bevestigt diens kabinet.

Een openbare website waar de Brusselaar gratis een taalopleiding aangeboden krijgt: ziedaar het nieuwjaarsgeschenk van het Brussels Gewest.

Het digitale taalcursusplatform moet nog worden uitgewerkt, maar "in de eerste drie maanden van 2013 willen we de openbare aanbesteding rond krijgen," zegt Kathrine Jacobs, woordvoerster van Benoît Cerexhe (CDH), Brussels minister van Werk en Opleiding van de Middenstand. "We moeten met een openbare aanbesteding werken, er wordt dus nu een lastenboek klaargestoomd."

Bedoeling is dat websiteontwikkelaars of aanbieders van taalcursussen de 'ideale taalopleiding' voor de overheid uitwerken en tegen april online zetten. Jacobs: "We willen tegen het einde van het eerste semester de website operationeel krijgen. Het budget voor de ontwikkeling van de website is geraamd op 250.000 à 300.000 euro. In de begroting 2013 werd dat bedrag al gereserveerd."

Groot aanbod
De gedachte achter een extra stimulans om de andere landstalen of Engels te leren is ingegeven door de 'evidentie' dat meertaligheid een primaire behoefte en een troef op de arbeidsmarkt is. Aan taalcursusformules is er alleszins geen tekort in Brussel: van de VDAB en de openbare dag- en avondscholen tot privécursussen, het aanbod is internationaal ongeëvenaard. Ook Bruxelles Formation is een hefboom tot taalverwerving: in korte tijd is hiervoor 9 miljoen euro veil gehouden. Het systeem van de taalcheques werkt.

Daarnaast kan er ook vanuit de stoel achter de pc een taal geleerd worden. Bedrijven als Internet Polyglot en Berlitz bieden al geruime tijd digitale taalopleidingen aan. Maar die cursussen zijn niet gratis.

Daarbij komt dat het nog altijd niet evident is om de drempel te nemen om die tweede (derde,...) taal te leren of beter onder de knie te krijgen. Toch wordt stilaan overduidelijk dat eentaligheid een zware communicatieve en culturele handicap is, en dat het de kans op achterstelling op de arbeidsmarkt verhoogt.

Vanuit die vaststelling heeft het Waals Gewest een extra stimulans aangereikt opdat burgers makkelijk én gratis andere talen kunnen leren. In 2011 werd het interactie­ve taalcursusplatform Wallangues op­­ge­zet, met grote bijval. De website Wallangues werd in november 2011 online gezet, en in 24 uur tijd hadden zich al tienduizend bezoekers aangemeld. In december 2012, dertien maanden later, hadden al 180.000 Walen zich van Wallangues bediend.

Walen eerst
En daar komt de regionale reflex: om toegang te krijgen tot het digitale taalcursusplatform moet de gebruiker in Wallonië wonen (en meerderjarig zijn). Franstalige Brusselaars kunnen dus geen Nederlands leren via deze Waals-regionale overheidswebsite. Dat onevenwicht tussen Franstaligen (Wallonië/Brussel) brak Brussels minister Benoît Cerexhe meteen zuur op; hij noemde het een regelrechte discrepantie.

Daarom gaat Brussel nu een eigen website ontwikkelen om de Franstaligen hier van dienst te zijn, en bij uitbreiding natuurlijk alle mensen die in Brussel gedomicilieerd zijn - dus ook 'exoten' als Vlaamse inwijkelingen, Polen en Brazilianen. Want in de hoofdstad wordt meertaligheid al van oudsher als het meest noodzakelijk ervaren. Nog even wachten dus, en niemand - ook de vele Parisiens niet - heeft nog het excuus dat hij of zij niet kan inloggen op de Brusselse talenwebsite. En als het niet thuis kan, dan in de lokale bibliotheek of in het internetcafé.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni