Gewest heeft geld veil voor studentenabo, VGC gebruikt het voor onderwijs

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
20/06/2012
In mei besloot de Brusselse regering 4,1 miljoen euro uit te trekken voor MIVB-abonnementen voor jongeren. Dat gebeurde op vraag van de Franse Gemeenschap. Ook de VGC krijgt 821.500 euro. Maar het college is niet van plan daarmee de geschrapte goedkope studentenabo's voor Vlaamse studenten te financieren. "Er zijn grotere prioriteiten."

D e Vlaamse Gemeenschap begon in 2003 met de financiering van spotgoedkope MIVB-abonnementen voor studenten van het Brusselse Nederlandstalig hoger onderwijs. Aanvankelijk moesten de studenten tien euro betalen. Later werd het telkens iets meer, tot vorig jaar 102 euro gevraagd werd. Telkens waren er achtduizend abonnementen beschikbaar. Het kostte de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks ruim een miljoen euro.

Intussen waren ze aan Franstalige zijde met een soortgelijke actie begonnen. Sinds 2008 kunnen Franstalige studenten, en ook de scholieren, in Brussel een MIVB-abonnement kopen voor 102 euro, de helft van de officiële jongerenprijs. De korting werd gefinancierd door de Franse Gemeenschap. Die besloot er enkele maanden geleden mee te stoppen. Het Waals Gewest nam de financiering over, maar alleen voor de jongeren in Wallonië. Na zware discussies bleek in maart dat de Franse Gemeenschap toch nog 3,5 miljoen euro over had voor de Franstalige studerende jongeren in Brussel. Brussels minister-president Charles Picqué (PS) beloofde de rest op te hoesten. In mei keurde de regering een begrotingswijziging goed, die deze week door het parlement goedgekeurd wordt. Daarin zit 4,1 miljoen euro, waarvan tachtig procent voor de Franse en twintig procent voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de gebruikelijke 80/20-verdeelsleutel. "Dat geld is voor scholieren- en studentenabonnementen," zegt het kabinet-Picqué.

'Niet vermeld waarvoor geld moet dienen'
De VGC is echter niet van plan de 821.500 euro te besteden aan studentenabonnementen. "In de tekst van de begrotingswijziging staat niet vermeld waarvoor het geld moet dienen. We doen ermee wat we willen," laat collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) weten. "We mikken volledig op de capaciteitsuitbreiding van het onderwijs."

Dit is een tegenvaller voor de Vlaamse studenten in Brussel. Die vernamen afgelopen weekend dat Br(ik, de Vlaams-Brusselse studentenservicedesk, volgend academiejaar geen goedkope MIVB-abonnementen meer verdeelt. Studenten zullen dus 204 euro moeten betalen.

Br(ik is een fusie van Quartier Latin en Vlophob, het Vlaams Overlegplatform Hoger Onderwijs Brussel. De nieuwe organisatie heeft een globaal budget van 2,268 miljoen euro. Vlaanderen geeft niet langer een afzonderlijk bedrag voor goedkope studentenabonnementen. "Bovendien moeten we dik een miljoen euro spenderen aan huisvesting," zegt Kasper Demeulemeester van Br(ik. "Afgelopen academiejaar was er voor het eerst in de geschiedenis van het Vlaams-Brusselse hoger onderwijs een tekort aan koten."

Een ander groot deel van het budget gaat naar de promotie van Brussel als studentenstad. "Voor de studentenabonnementen is er nog 300.000 euro over. Wat kun je daarmee doen?"

Volgens Demeulemeester waren de goedkope studentenabonnementen altijd bedoeld als teaser, om de studenten uit hun kot te halen en hen te laten kennismaken met Brussel, nooit om de basismobiliteit van de studenten te ondersteunen. "Anders was er wel voor alle 25.000 studenten en niet voor de achtduizend snelsten een abonnement geweest."

Br(ik vindt dat het Gewest nu over de brug moet komen. Maar minister Grouwels weigert. "We doen al veel voor jongeren en studenten. Ze betalen 204 euro, minder dan de helft van het normale tarief. Bovendien vinden we het nogal makkelijk dat Vlaams minister Pascal Smet via Br(ik een last probeert af te schuiven op het Gewest. Zeker in de huidige budgettaire omstandigheden," laat haar woordvoerder weten. "Het klopt dat de VGC extra geld krijgt. Maar daar staat geen bestemming bij. Dit najaar beslist het college wat ermee gebeurt. Gezien de sterke bevolkingstoename wordt het wellicht gebruikt voor kinderopvang en scholen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni