Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) kondigt de heropening van twee testcentra aan en is in gesprek met de ziekenhuizen om er zo veel mogelijk aan toe te voegen in de komende dagen. Tegelijk wijst hij vakantiegangers die een test willen om naar het buitenland te gaan met de vinger: "Daardoor is het systeem nu verzadigd." De Nederlandstalig Brusselse Huisartsenkring (BHAK) pleit intussen voor een apart traject voor die reislustigen.
Gewest kondigt heropening twee testcentra aan
Eerder deze week kondigde Maron al aan de testcapaciteit tegen september te zullen verdubbelen. Nu meldt hij op de RTBF-radio dat de testcentra in Sint-Pietersziekenhuis en Saint-Luc de komende dagen al opengaan: Sint-Pieters deze week nog, Saint-Luc maandag of dinsdag. "De hoeveelheid tests verdubbelen tegen september was al lang een doelstelling, lang voor de heropflakkering", zegt hij aan BRUZZ. "Maar natuurlijk moeten we nu zo snel mogelijk testcentra heropenen."
Van de 13 eerder bestaande testcentra in Brussel sloten de voorbije weken negen de deuren, omdat er te weinig mensen over de vloer kwamen. "Maar altijd onder de voorwaarde dat ze indien nodig binnen de 48 uur zouden kunnen heropenen", zegt Maron.
Of dat betekent dat we binnenkort dus weer 13 centra open zullen hebben? "Dat kan ik niet garanderen. We zijn daarover in gesprek met de ziekenhuizen." Die willen extra geld om opnieuw te gaan testen, en moeten ook voldoende menskracht vinden om de testcentra te doen draaien.
Daarnaast bekijkt de administratie van de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie), die binnen Brussel bevoegd is voor volksgezondheid, ook of de private testcentra hun capaciteit kunnen aanpassen, door bijvoorbeeld meer uren per dag te openen. Twee privécentra heropenen de komende dagen alvast de deuren, en ook de privélaboratoria versterken hun werking, waardoor de testcapaciteit in de komende dagen al stijgt van 2.000 naar 2.600 tests per dag.
Apart traject voor mensen zonder klachten
Dat de bestaande testcentra momenteel verzadigd zijn, ligt voor Maron vooral aan het feit dat veel mensen die op reis willen vertrekken, zich hebben laten testen. De Nederlandstalige Brusselse huisartsenkring (BHAK) vraagt donderdagavond dat er dringend extra testcapaciteit komt voor patiënten zonder klachten die zich om verschillende redenen toch willen laten testen.
Momenteel is er in veel gevallen een voorschrift nodig, maar dat is te omslachtig, waardoor mensen dreigen te worden weggestuurd. Ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) pleitte daar eerder donderdag al voor.
"Er moeten twee trajecten zijn: een waarbij mensen met symptomen gezien worden door een arts of een wachtpost bij de huisarts, en eentje die voorbehouden is voor mensen die geen klachten hebben en snel getest kunnen worden, omdat ze bijvoorbeeld op reis gaan", stelt Vincent Janssens, arts en voorzitter van BHAK.
"De twaalf geplande centra gaan te laat komen. Ze moeten bijvoorbeeld heel simpel vandaag beslissen om tien containers te plaatsen op strategische plaatsen en daar de mensen te testen. Dat kan tegen het weekend en is de snelle oplossing voor de opbouw van capaciteit. In Halle is er zo'n container geplaatst op de parking van het ziekenhuis. Zo heb je ook geen gedoe met de gemeente, maar spreek je af met de ziekenhuizen", zegt dokter Janssens.
Wachten op federaal antwoord
Brusselaars die zich niet ziek voelen zullen altijd voorrang moeten verlenen aan stadsgenoten met symptomen, mensen die terugkeren uit rode zones, en mensen die in nauw contact zijn geweest met een Covid 19-besmette, reageert Maron. "Het is enkel het federale niveau dat de regels daaromtrent kan veranderen."
Net zoals de gemeenten wat de uitbreiding van de testcapaciteit betreft naar het Gewest wijzen, kijkt Maron wat de verwerking van die tests betreft naar zijn federale ambtsgenoot Philippe De Backer (Open VLD).
"Wij kunnen wel extra testcentra openen, maar dan moeten de laboratoria al die tests ook kunnen verwerken", zegt de Brusselse minister. "Daarnaast vragen wij ook al lang om in bepaalde wijken of rusthuizen algemeen te kunnen testen, maar wachten wij nog altijd op een antwoord daarover van de federale regering."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Alain Maron , testcapaciteit , testcentra , besmettingshaarden coronavirus , aantal besmettingen coronavirus , corona
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.