'Gewest moet aanpak Syriëstrijders coördineren'

© brusselnieuws.be
01/10/2014

De politie heeft weet van dertig Syriëstrijders afkomstig uit de politiezone West, waarvan zeven teruggekeerd en zes overleden zijn. Raadslid Annemie Maes (Groen) vraagt meer coördinatie op gewestelijk niveau. Minister-president Rudi Vervoort (PS) werkt aan een plan, maar dat zal pas tegen het einde van het jaar op tafel liggen.

Uit de zone West (Jette, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Molenbeek) zijn al dertig mensen naar Syrië getrokken. Dat bleek uit het antwoord op een vraag van politieraadslid Annemie Maes.

Twaalf mensen zouden op dit moment in Syrië zijn, waaronder een jongen van veertien jaar. Vijf waren op het moment van de vraag onderweg, zeven personen waren al teruggekeerd in België.

Zes mensen zouden in Syrië gestorven zijn, ook al is er geen overlijdensakte van hen.

Er hangt heel wat onduidelijkheid rond de Brusselse Syriëstrijders. Volgens navraag van Karl Vanlouwe (N-VA) zouden het er 141 zijn in het hele gewest, maar duidelijke communicatie over het aantal of de aanpak van het probleem is er niet.

“Het heeft al een maand geduurd voor ik de cijfers op papier bevestigd kreeg”, zegt Maes. “Op dit moment is de Brusselse aanpak en informatie te versnipperd en niet gecoördineerd.”

Maes vraagt de minister-president Vervoort (PS) een actievere rol gaat spelen. “Door de zesde staatshervorming heeft hij de coördinatie van het veiligheidsbeleid in handen, maar tot nu toe zien we er hem weinig mee doen. Hij zou het probleem kordaat en proactief moeten aanpakken.” Maes pleit er ook voor de voedingsbodem voor radicalisme weg te nemen, en een plan van aanpak uit te dokteren voor terugkerende strijders.

Vervoort: 'Wachten op nieuwe regering'
Minister-president Vervoort wijst er in een reactie op dat het Gewest nog maar sinds 1 juli bevoegd is voor de coördinatie van veiligheid en preventie. "Er vinden momenteel contacten plaats met alle bevoegde federale en lokale diensten om een betere ondersteuning te bieden aan de gemeenten die met deze problematiek te maken krijgen", zo laat Vervoort weten.

Vervoort laat ook weten dat er voorstellen onderweg zijn. "Ik wacht met ongeduld op de installatie van de nieuwe Regering om te kijken hoe een efficiënte samenwerking kan worden opgezet met de nieuwe Ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie", klinkt het.

Het plan waaraan Vervoort werkt zou tegen het einde van dit jaar op tafel moeten liggen.

'Nog geen plan voor Syriëstrijders'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni