Omdat alle nieuwjaarsvuurwerk stress en lijden veroorzaakt bij dieren, heeft Gaia alle Belgische gemeenten gevraagd het afsteken van vuurwerk door privépersonen te verbieden, en voor georganiseerd vuurwerk met zo min mogelijk geluid te kiezen. Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) zegt dat wel te zien zitten, alleen: zij is niet bevoegd.
Gewest steunt idee van 'stil vuurwerk'
Lees ook: Brussel verbiedt privévuurwerk
Dat meldt de krant La Dernière Heure.
Oudejaarsavond is een hels moment voor dieren, die door de massa's vuurwerk in paniek raken, op de vlucht slaan of hartaanvallen krijgen. In Brussel was het officiële vuruwerk dan wel afgeschaft, maar dat betekende lang niet dat er geen vuurpijlen de lucht in gingen met oudejaar.
Dierenwelzijnsorganisatie Gaia is daarom al lang vragende partij om al dat hemelse vuur voor particulieren geheel te verbieden, zoals al het geval is in 16 gemeenten in Limburg en bijvoorbeeld ook in Dilbeek.
De organisatie heeft daarover een brief naar alle Belgische gemeenten gestuurd. Michel Vandenbosch, de directeur van Gaia, vraagt ook dat de vuurwerkspektakels die door lokale autoriteiten worden georganiseerd, stil zouden zijn. ''Dat zou een goed compromis zijn dat de dieren geen pijn en leed toebrengt met deze bombardementen'', zegt hij aan La Dernière Heure.
Gemeenten beslissen
Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) zegt dat laatste idee genegen te zijn. ''Het is duidelijk dat stil vuurwerk in het belang van de dieren is.'' Debaets wil vuurwerk van particulieren wel niet verbieden, maar is ook voor hen voorstander van een stillere variant.
Het probleem is alleen dat de staatssecretaris niet bevoegd is over het al dan niet afsteken van vuurwerk.
Het zijn de gemeenten die een verbod of verplichting moeten inschrijven in hun politiereglement. Debaets: ''Maar ik ben in permanent contact met de 19 gemeenten en ik denk dat over dit idee gepraat moet worden'', klinkt het in La DH. Zij kan een niet-afdwingbaar advies uitbrengen om er met de gemeenten over in debat te treden.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.