Gewest wil meer renovatiepremies uitdelen
De Brusselse renovatiepremies bestaan al sinds 1983 en werden destijds ingevoerd om renovatie te stimuleren. In de loop der jaren onderging het systeem enkele aanpassingen. Het werd meer en meer toegespitst op bepaalde bevolkingsgroepen en wijken. Hierdoor was het op den duur erg ingewikkeld en log geworden. "Omdat de toekenningsprocedure zo lang duurde, raakten vele mensen met renovatieplannen ontmoedigd en zagen ze af van de aanvraag. Ook was het systeem te ingewikkeld, zodat sociaal achtergestelde groepen er geen gebruik van maakten," zegt Huytebroeck. In 2005 belegde ze een rondetafelconferentie waarbij het bestaande systeem werd geëvalueerd en verse krijtlijnen werden uitgezet.
Het nieuwe stelsel, dat al van kracht is sinds 1 januari, is socialer, groener en toegankelijker, aldus Huytebroeck. Voortaan krijgen alle Brusselse verbouwers met een inkomen onder de 30.000 euro 70 procent van de renovatiekosten terugbetaald, of ze nu in een buurt met een wijkcontract, een ruimte voor versterkte ontwikkeling van huisvesting en renovatie (RVOHR) of daarbuiten wonen. Vroeger werd zo'n hoge subsidie alleen voor woningen binnen een wijkcontract uitgekeerd. Ook zullen meer middeninkomens kunnen profiteren van de renovatiepremies. Vroeger moest je inkomen lager liggen dan 45.000 euro om overal in Brussel in aanmerking te komen voor een premie. Dat plafond is nu opgetrokken tot 60.000 euro. Voorts zijn de maximumbedragen van de werken opgetrokken. Die waren niet meer aangepast sinds 1996.
Nieuw is ook de prefinanciering. Tot dusver werd de premie in principe pas enkele weken na het einde van de werken uitbetaald. Om de renovatiedrempel te verlagen zullen de premies nu vooraf betaald worden. De aanvrager kan reeds 90 procent van het aanvaarde bedrag krijgen wanneer hij de eerste factuur indient.
De premies zijn ook groener geworden. Wie investeert in waterbesparende systemen of renoveert met milieuvriendelijke technieken, zoals ramen in hout met een FSC-label, krijgt een hoger bedrag.
De toegankelijkheid dan. Vroeger kwamen alleen huizen van voor 1945 in aanmerking voor een premie. Vanaf nu moet het huis slechts dertig jaar oud zijn. Voor woningen gebouwd in 1978 kan dit jaar dus al een premie worden gevraagd.
Om de toekenningsprocedure te versnellen, werden de termijnen verkort. In het oude systeem moest de aanvrager minimaal vijfenzestig werkdagen, drie maanden, wachten voor hij toestemming kreeg om met de werken van start te gaan. Die termijn is nu teruggebracht tot één maand. Dit betekent ook dat de administratie de woningen niet meer systematisch op voorhand zal bezoeken. Om fraude tegen te gaan zullen er wel nog steekproefsgewijze controles zijn. En na de werken komt de controleur bij iedereen langs.
Vorig jaar keerde het gewest voor 4,5 miljoen euro aan renovatiepremies uit. Omdat Huytebroeck verwacht dat met het nieuwe systeem het aantal aanvragen zal stijgen, heeft ze het budget voor 2008 alvast verhoogd. Er is nu 7.900.000 euro beschikbaar, waarvan 1.700.000 euro voor gevelrenovaties. Aan de toekenningscriteria voor de gevelrenovatiepremie is niets veranderd.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.