De Gewestelijke Huisvestingsinspectie, die verantwoordelijk is voor praktijktesten op de huurmarkt, heeft aan gelijkekansencentrum Unia gevraagd om hen meer meldingen van discriminatie door te spelen. Het doel is om op basis van die meldingen een eerste reeks praktijktesten te starten.
Gewest wil praktijktesten in stroomversnelling brengen
Dat laat Unia weten aan BRUZZ.
"Gisteren zijn we gecontacteerd door de inspectie, om meer meldingen door te geven van discriminatie op de huurmarkt", zegt Bruno Martens van de dienst Beleid en Maatschappij. "We denken aan vijf dossiers."
Het kabinet van staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) bevestigt dat de vijf dossiers "in de pijplijn zitten", maar nog niet bij de huisvestingsinspectie zijn toegekomen. "Het is ook nog niet zeker of er een praktijktest zal volgen, maar we bekijken dat", zegt woordvoerster Annaïk De Voghel.
Maandag had BRUZZ zowel Unia als de Huisvestingsinspectie gecontacteerd om na te gaan hoeveel praktijktesten er al waren uitgevoerd. Daaruit bleek dat de teller voorlopig op nul staat, ook al zijn praktijktesten al sinds september 2019 mogelijk op de Brusselse huurmarkt. Het voornaamste probleem is dat er niet voldoende meldingen binnenkomen bij Brussel Huisvesting.
Volgens de huidige, reactieve procedure is zo'n concrete klacht over discriminatie een voorwaarde om een makelaar in de praktijk te controleren. Maar lang niet alle slachtoffers van discriminatie zullen dat melden, of weten niet hoe en waar dat kan. Dat kan bij Brussel Huisvesting zelf, of bij andere gelijkekansencentra zoals Unia of het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Toch stromen ook daar weinig klachten door naar de Brusselse inspectiedienst.
"De meldingen die wij krijgen, bevatten dikwijls al voldoende informatie om een eigen dossier te openen", zegt Bruno Martens van Unia. "Een praktijktest is dan niet altijd de beste oplossing, want soms heb je geen bijkomend bewijs nodig."
Groen wil versnelling hoger
Intussen sluimert de discussie over praktijktests ook in het Brussels parlement, want Groen-fractieleider Arnaud Verstraete zal vrijdag tijdens de plenaire sessie een vraag stellen aan staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) over het uitblijven van die controles.
"Wij hadden bij de stemming van de huidige wetgeving al gewaarschuwd dat ze weinig zou uithalen. Maar dat het zo weinig zou teweegbrengen, had ik niet verwacht"
"Wij hadden bij de stemming van de huidige wetgeving al gewaarschuwd dat ze weinig zou uithalen. Maar dat het zo weinig zou teweegbrengen, had ik niet verwacht", zegt Verstraete. "Met nul praktijktesten, lijkt het nu zeker een lege doos." Bovendien zorgt het huidige systeem ervoor dat alleen wie meerdere woningen verhuurt, een praktijktest kan ondergaan. "Particuliere verhuurders die discrimineren ontspringen de dans", zegt Verstraete.
De groenen willen dat de wetgeving wordt aangepast opdat er ook proactief getest kan worden, zonder voorafgaande melding. "Zo wordt er aan de lopende band en willekeurig getest en maken we de praktijktesten slagkrachtig", zegt Verstraete. "Alleen door zo te testen sturen we de verhuurmarkt de goede kant op."
De groene fractieleider sluit niet uit dat hij zelf een voorstel tot ordonnantie zal schrijven als staatssecretaris Ben Hamou dat niet doet. "Uiteraard wil ik eerst horen waar zij al mee bezig is, want praktijktests staan vermeld in het regeerakkoord."
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.