Gewestelijke leegstandsboetes uit de startblokken
Eigenaars die hun woning meer dan een jaar laten leegstaan, riskeren vanaf nu een gewestelijke boete van 500 euro per meter gevel, vermeerderd met het aantal verdiepingen en het aantal jaren dat het pand leegstaat. Dat meldt staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).
Het is de nieuwe, gewestelijke cel Woningleegstand die de boete zal opleggen en innen. De Huisvestingscode van 2009 voorzag al in de mogelijkheid tot leegstandsboetes, maar het was wachten op de oprichting van de gewestelijke dienst. Die werd uiteindelijk pas begin dit jaar in het leven geroepen, en is nu dus ook actief.
De vijf personeelsleden van de cel zullen klachten onderzoeken die door de overheid en de erkende verenigingen worden ingediend. "De cel is nu bijvoorbeeld begonnen met een aantal leegstandklachten in Sint-Gillis, aangebracht door de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen", zegt Michaël François van het kabinet-Doulkeridis.
Slechte wil
De gemeente waar de leegstaande woning zich bevindt, zal 85 procent van de boete teruggestort krijgen en moet die dan opnieuw investeren in huisvesting. In ruil daarvoor vraagt Doulkeridis dan wel dat de gemeenten hun eigen taks op leegstaande gebouwen laten vallen, want die belasting is volgens hem geen goed middel om meer woningen beschikbaar te maken voor de Brusselaars.
"Het doel van de dienst is niet x aantal boetes per jaar uit te schrijven om de kas te spijzen. We willen vooral zoveel mogelijk woningen terug op de markt krijgen. De cel gaat dus eerst en vooral de eigenaars correct informeren over hun mogelijkheden: renovatie, verkoop, beheer door een sociaal verhuurkantoor. Enkel als ze niet antwoorden of van slechte wil zijn, volgt de boete", aldus François.
Er zouden 15.000 tot 30.000 woningen leegstaan in het gewest. Zouden, want de cijfers zijn al bijna 20 jaar oud en niet elke gemeente houdt een inventaris bij. "In de nieuwe Huisvestingscode die in aanmaak is, vragen we elke gemeente zo'n inventaris op te stellen", zegt François.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.