Op het Schumanplein betogen enkele tientallen Waalse landbouwers met hun tractoren om te protesteren tegen een vrijhandelsakkoord van de Europese Unie met Mercosur, een douane-unie tussen enkele Zuid-Amerikaanse landen waaronder Brazilië en Argentinië.
Gezien: Waalse landbouwers betogen aan Schuman
Terwijl verschillende Belgische landbouwersfederaties vandaag een ontmoeting gepland hebben met premier Charles Michel en minister van Landbouw Denis Ducarme, protesteren enkele Waalse landbouwers voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie. De manifestatie verliep rustig. Op borden op de tractoren waren slogans te lezen als "Mercosur: consumenten, landbouwers, milieu, klimaat, zij gaan allemaal zeker verliezen", "Import: de dood van de landbouw" of "Import: we eisen dezelfde normen als bij ons".
De Waalse landbouwersorganisatie Fugea protesteert tegen een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Mercosur. De landbouwersorganisaties zeggen te zullen blijven protesteren tot het vrijhandelsakkoord wordt ingetrokken.
We willen blijven mobiliseren, aangezien het akkoord ook problemen voor het klimaat met zich meebrengt."
"We hebben onze eisen voorgelegd en ze hebben ons laten weten dat ze het op bepaalde punten met ons eens zijn, dat ze op Europees niveau al bondgenoten aan het zoeken zijn om de problemen rond gezondheid en milieu gelinkt aan dit akkoord, te bespreken", laat Yves Vandevoorde van het landbouwsyndicaat Fugea weten aan Belga. "Voor ons was het doel van deze ontmoeting dat de landbouw niet vergeten wordt. We willen blijven mobiliseren, ook met het middenveld, aangezien het akkoord ook problemen voor het klimaat met zich meebrengt."
Fugea, dat deel uitmaakt van de Waalse landbouwfederatie FWA, hoopt dat de Europese Raad - waarvan Charles Michel de voorzitter wordt - het akkoord niet goedkeurt, of op zijn minst een uitzondering voor de landbouwsector invoert. Onder het akkoord zou het voor de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) gemakkelijker worden om vlees uit te voeren naar Europa, tot groot ongenoegen van verschillende Europese landbouworganisaties. Ze vrezen dat hun Zuid-Amerikaanse collega's niet aan dezelfde normen rond traceerbaarheid en volksgezondheid moeten voldoen als zij.
Gezien
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Gezien , landbouwers , boeren , Schuman
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.