Ghelamco: ‘Laatste kans om timing voor Eurostadion te halen’

MD
© BRUZZ
16/08/2017

Met het indienen van een dossier voor een ‘omgevingsvergunning’, hoopt Ghelamco groen licht te krijgen voor de bouw van het Eurostadion van de Vlaamse regering. Die omgevingsvergunning is de laatste strohalm voor het project, weet Ghelamco. "Als de Vlaamse regering nu geen vergunning geeft, dan is de timing voor het EK definitief onhaalbaar."

Dat u nog niet van de omgevingsvergunning gehoord had, is absoluut geen schande. De procedure is nog maar van kracht sinds februari dit jaar en lijkt op maat gesneden voor grote projecten zoals het Eurostadion. De aanvragen worden ingediend bij één loket, waarna één enkel openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd. De Vlaamse regering wil zo grote dossiers voortaan efficiënter en sneller behandelen.

Met de aanvraag van deze ‘omgevingsvergunning’ hoopt Ghelamco twee vliegen in één klap te slaan. Enerzijds worden de milieuvergunning en bouwvergunning vervangen en verenigd in de omgevingsvergunning. Daarmee vervallen dus ook alle huidige beroepen en procedures die tegen die twee vergunningen lopen.

Vlaanderen kan buurtweg afschaffen
Anderzijds overstijgt Ghelamco op deze manier ook de lokale niveaus, waar het Eurostadionproject veel tegenwind kreeg. Zo stak de gemeente Grimbergen stokken in de wielen van het project door te weigeren om de buurtweg af te schaffen, waardoor het Eurostadionproject niet vergund geraakt.

Ook de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant gaf meermaals negatieve adviezen. Met de omgevingsvergunning klopt Ghelamco enkel aan bij de Vlaamse overheid, dat over het geheel van het project kan beslissen – en dus ook over de afschaffing van de buurtweg.

Deadline van 120 dagen
“Op het moment dat we ons dossier voor het Eurostadion indienden, was er nog geen sprake van een omgevingsvergunning en moesten we dus bij de gemeente en de provincie terecht,” vertelt Philip Neyt, bestuurder van Ghelamco. “Gezien alle beroepen toch bij de Vlaamse overheid belanden, hebben we nu beslist om het hele dossier te bundelen en op dat niveau in te dienen.”

Een positieve beslissing van de Vlaamse overheid betekent zoveel als een algemeen groen licht voor het project, erkent Neyt. De Vlaamse overheid moet dan wel binnen 120 dagen een positief advies afleveren. “Doet het dan niet, dan kunnen we nog terecht bij de Raad van Vergunningsbetwisting, maar dan is de timing voor het EK voetbal definitief onhaalbaar, zoveel is duidelijk,” aldus Neyt.

Ghelamco laat er zo geen twijfel over bestaan: als Vlaanderen geen omgevingsvergunning aflevert, dan zal ons land geen gastland kunnen zijn voor het EK voetbal in 2020. De kandidatuur van ons land is immers onlosmakelijk verbonden met het nieuwe stadion, benadrukte Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) eerder al.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni