Gluur eens binnen in een moskee of orthodoxe kerk
Het Regionaal Integratiecentrum Foyer organiseert al langer interreligieuze concerten. Vorig jaar was dat in samenwerking met het Festival Transreligiosa van Dirk Seghers.
Nu gaat Foyer een stapje verder door mensen uit te nodigen gebedshuizen van andere godsdiensten te bezoeken. "We willen de afstand tussen de verschillende Brusselse gemeenschappen verkleinen. In Molenbeek en Schaarbeek leven heel wat verschillende culturen en godsdiensten naast elkaar, zonder echt met elkaar in contact te komen," zegt Loredana Marchi, de directrice van Foyer. Ja, zegt Marchi, het klopt dat we in een heel multiculturele stad wonen, maar er is nog veel werk om deze stad ook intercultureel te maken. "Gemeenschappen leven op zich, er is weinig contact met andere gemeenschappen, laat staan interactie. Met onze activiteiten willen we bruggen bouwen."
"Onze samenleving wordt steeds individualistischer. De gebedshuizen zijn de enige plek waar mensen nog echt samenkomen. Om te bidden, maar ook gewoon om samen te zijn," zegt Marchi.
"Inwoners van een wijk moeten zien dat er andere gebedshuizen zijn dan hún moskee of hún kerk," voegt haar collega Yeter Yesilgöz eraan toe. "Er zijn meer gelijkenissen dan verschillen tussen de drie grote wereldgodsdiensten. Maar mensen focussen zo op de verschillen, dat ze de gelijkenissen niet meer zien."
Geen synagoge
De gebedshuizen lieten zich gemakkelijk overhalen om mee te werken. "Verschillende moskeeën en andere gebedshuizen wilden al langer hun deuren eens openstellen voor het grote publiek, maar ze wisten niet hoe ze daaraan moesten beginnen. De meeste waren meteen bereid om mee te werken," zegt Yesilgöz, die bij Foyer de open gebedshuizendag organiseert.
Grote afwezige is een synagoge. De reden daarvoor is banaal: "Er zijn in Molenbeek en Schaarbeek geen synagogen, dus konden we die er ook niet bij betrekken," legt Yesilgöz uit. "We hechten er belang aan dat de opengestelde gebouwen op wandelafstand van elkaar liggen. Volgend jaar doen we het opnieuw in twee andere wijken, en hopelijk is er dan wel een synagoge bij."
Programma
Sommige gebedshuizen zijn monumentaal, zoals de Sint-Jan-de-Doperkerk van Molenbeek, andere zitten verscholen in een huis. In Molenbeek zijn er vijf opengesteld, in Schaarbeek zes. Bezoekers kunnen vragen stellen, en met tentoonstellingen (kalligrafie, iconen) en optredens wil men de bezoeker ook de cultuur laten zien. Bij het eerste bezoek krijg je een brochure met uitleg en een plattegrond met alle gebedshuizen.
Het parcours in Molenbeek begint om 12 uur in de Communauté Évangélique Philadelphie, een Afrikaans koor in De Bottelarij, Delaunoystraat 60. Napraten bij een drankje kan vanaf 15.30 uur in het vrouwenhuis Dar al Amal, De Ribaucourtstraat 51.
In Schaarbeek wordt het startschot gegeven om 13 uur in de Parochie van de Heilige Nikolaas, een Grieks-orthodoxe kerk in de Vooruitgangstraat 293.
:: Inschrijven bij Yeter Yesilgöz, yeter.yesilgoz@foyer.be of 02-609.55.72; meer info op de website van Foyer
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.