Goed gerief: chocolatier Zaabär

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
10/10/2008
Chocolade mengen met specerijen, dat is de specialiteit van chocolatier en 'kruidenier' Zaabär. In hun experimentele zoektocht naar een mooi evenwicht tussen kruiden en chocolade creëren ze sterke en exotische smaken.

Aan aparte smaken geen gebrek bij chocolatier-épicier Zaabär. Of het nu gaat om chocolade met de smaak van steranijs uit China, pinda's uit Virginia of citroengras uit Sri Lanka, Zaabär wil ieders smaakpapillen verbazen. "We maken producten die nog niet bestaan. Onze bedoeling is om mensen unieke smaken te laten proeven, om hen even te laten reizen," zegt Noémie Van Rompaey (27), de rechterhand van Zaabär-createur François Decarpentrie.

Het DUO-aanbod van Zaabär trekt de aandacht. Verpakt als een boek met telkens twee tabletten chocolade, met verrassende smaken zoals kruidnagel uit Zanzibar en lavendel uit Andalusië, vormt dit een krachtig tussendoortje voor 3,50 euro. Elke reep weegt 'slechts' 35 gram. "Juist, een kleinere hoeveelheid in vergelijking met andere tabletten, maar deze smaken zijn heel sterk. Om die smaak te bewaren zijn onze tabletten va­cuüm verpakt. Als chocolade verpakt is in plastic of karton, dan neemt het die smaak na een tijdje over. Dat willen wij vermijden," legt Van Rompaey uit. De tabletten bevatten 56 procent cacao. "Dat is het beste percentage om een evenwicht te behouden tussen onze chocolade en de specerijen die we eraan toevoegen. We willen het niet te bitter."

Hamer
Een ander opvallend product zijn de gekonfijte vruchten - meloen, kiwi of papaja, gedrenkt in chocolade. U kunt ze gewoon eten, of gebruiken in taarten en koek. Daarnaast zijn er gedroogde vruchten als noten, rozijnen en amandelen, ook gehuld in chocolade. Voorts liggen er onder andere chocoladerepen, koffiebonen met chocolade en heel grote, dikke tabletten chocolade. Die slaat u krachtig met een houten hamer stuk tot u over de gewenste hoeveelheid beschikt. De weegschaal bepaalt het aantal gram.

"We organiseren hier ook verjaardagsfeestjes voor kinderen," zegt Van Rompaey. "Zo'n feestje duurt twee uur. Ze krijgen een kleine uitleg over chocola, waarna ze zelf chocolade kunnen maken. Die nemen ze uiteraard mee naar huis. Daarnaast krijgt elk kind taart en warme chocolade om te drinken." Tot tien kinderen kost het 25 euro per kind; zijn het er meer, dan zakt de prijs tot 20 euro.

Wie niet tot thuis kan wachten om een bepaalde chocoladesmaak te proeven, kan in de winkel zelf brokjes chocolade nuttigen. Dat kan achter in de spatieuze zaak. Vooraan staan aan de linkerkant drie tanks om chocolade te maken. Daarnaast, in het midden, staat een koelkast. Binnenkort worden deze toestellen in gebruik genomen, zodat u een deel van het verwerkingsproces kunt gadeslaan.

:: Zaabär Megastore, Charleroisesteenweg 125, 1060 Sint-Gillis, 02-533.95.80.
Open ma > za, 10 > 18 u.
:: Zaabär Factory Shop, Stassartstraat 87, 1050 Elsene, 02-503.10.16
Open ma > vrij, 11 > 19 uur en zaterdag 10 > 18 u
Meer info op www.zaabar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni