Gomb viert twintigste verjaardag met groene resoluties
De Gomb zag in 1988 het levenslicht met als opdracht de stadsvlucht van middeninkomens tegen te gaan en achtergestelde buurten op te waarderen. Een van de redenen van de stadsvlucht was het gebrek aan betaalbare woningen voor middeninkomens. In samenwerking met de privésector bouwt de Gomb sindsdien woningen die verkocht worden aan de middenklasse, met een subsidie van het Brussels Gewest van zo'n dertig procent. De Gomb is voor veel middeninkomens de enige kans om nog iets te kunnen kopen. De Gomb-prijs schommelt dankzij de subsidie tussen 1.100 en 1.400 euro per vierkante meter, terwijl de marktprijs op 1.600 à 2.200 euro ligt en de
prijs van luxeappartementen gemakkelijk oploopt tot 3.000 euro.
"In 1991 hebben we ons allereerste project gerealiseerd: vier woningen in de Huidevettersstraat," zegt Nicolas Joschko, directeur Stadsvernieuwing van de Gomb. "Ons eerste project van enige omvang was de omvorming van het Militair Hospitaal langs de Troonlaan tot middenklasseappartementen, sociale appartementen, kantoren en een gemeenschappelijk park."
Moeilijke wijken
In twintig jaar tijd heeft de Gomb tachtig projecten gerealiseerd, goed voor 2.500 verkochte woningen. "Achttien procent van onze woningen worden aan Vlamingen en Walen verkocht, dat zijn mensen die in Brussel komen wonen. Op dit ogenblik zit het project Terrassen aan de Sluis langs het kanaal in Molenbeek in de bouwfase. Het is een moeilijke wijk, maar dat gaat snel veranderen. Zowel de gemeente Molenbeek als privé-eigenaars hebben al geïnvesteerd in de wijk. Die stadsvernieuwing is een direct positief gevolg van de bouw van die Gomb-appartementen."
Extra middelen
Toch wil de Gomb meer. "Er is een wachtlijst van meer dan zevenduizend potentiële kopers, ons aanbod bedraagt 250 woningen per jaar. Kandidaat-kopers moeten rekening houden met een gemiddelde wachttijd van drie tot vier jaar. Daar wil ik iets aan doen, en de huidige Brusselse regering heeft ons daar ook de nodige middelen voor gegeven. Zo kunnen we het aanbod beter op de vraag afstellen," zegt Joschko. In 2008 zal de Gomb iets meer dan driehonderd woningen te koop stellen en in 2009 worden dat er waarschijnlijk zeshonderd, met grote projecten in Vorst (Bervoets: 239 huizen en appartementen), Jette (Jette-Village: 29 woningen en 113 appartementen), Laken (Tivoli) en Anderlecht (Bara-De Lijn: 144 appartementen).
Om een Gomb-appartement te mogen kopen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo mag je het appartement tien jaar lang niet doorverkopen en mag het bruto belastbaar inkomen van een individuele koper niet hoger zijn dan 51.000 euro. "De voorbije jaren was dat inkomen van de kopers gemiddeld slechts 26.000 euro. Die mensen kunnen niet terecht op de privémarkt."
Joschko doet het gerucht dat Gomb-woningen duurder zouden worden, af als 'larie'. "De bouwmaterialen zijn de laatste twee, drie jaar met zo'n twintig procent gestegen, en daardoor zijn de projecten ook een stuk duurder. Maar het is niet zo dat we bepaalde kopers meer aanrekenen om mensen met minder middelen een grotere korting te geven."
Groeipijn
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De Gomb heeft veel klachten gehad, vooral over de aannemers. Appartementen werden opgeleverd zonder volledig af te zijn, soms ontbraken er deuren of sanitair. Om deze problemen het hoofd te bieden, heeft de Gomb in 2006 een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. "De grootste zwakte was de onafgewerkte staat van de appartementen bij de oplevering, en de moeilijkheden om bepaalde delen te personaliseren. Daaruit hebben we beslist dat de werfopvolger van de Gomb strikter moet optreden en meer bevoegdheden moet krijgen: hij kan de subsidies van de projectontwikkelaar tijdelijk bevriezen en hem tot de orde roepen als bepaalde delen niet correct uitgevoerd zijn."
De nieuwe maatregelen werpen vruchten af; Joschko is bijvoorbeeld laaiend enthousiast over de kwaliteit van het deze maand opgeleverde project Le Marais. "In dat project heeft de aannemer extra aandacht besteed aan de kwalitatieve afwerking en de gebruikte bouwmaterialen." De kubistische architectuur van het appartementsblok is ook erg geslaagd.
Passiefbouw
De Gomb wil voortaan een voortrekkersrol spelen op het vlak van duurzaam bouwen in Brussel. "Het project Zuid-Zweden in Sint-Gillis is het eerste collectieve woonproject dat volgens de criteria van het passiefbouwen ontwikkeld wordt. Bij passiefbouw wordt extra aandacht besteed aan isolatie, recuperatie en hernieuwbare energiebronnen, zodat er 75 tot 85 procent minder energie verbruikt wordt. Al onze projecten zullen voortaan volgens dat principe gebouwd worden en er komt ook overal warmtekrachtkoppeling. Daarmee zijn wij de overheidsinstelling die de lat het hoogst legt. We willen een pionier zijn op het vlak van ecologisch bouwen en willen ook katalysator zijn voor de privésector. De projectontwikkelaars met wie wij werken, doen ervaring op met duurzaam bouwen en kunnen die kennis dan toepassen in hun andere projecten. De Gomb is in Brussel goed voor twaalf procent van de nieuwbouw en wil dat cijfer optrekken tot twintig procent. Als we tot 2020 enkel passief bouwen, dan betekent dat een vermindering van één procent van de totale CO2-uitstoot van het gewest."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.