Graf van arme doden nog altijd aan lot overgelaten
Aan perk 36, links achteraan op de begraafplaats van Brussel, liggen honderden 'noodlijdenden' vijf jaar lang kosteloos begraven.
Toen deze krant zich begin maart naar de in Evere gelegen begraafplaats begaf, lagen tientallen houten kruisen op de grond en bloemstukken meters van de graven verwijderd. De gangpaden waren niet geplaveid, zodat sommige zerken nauwelijks benaderbaar waren.
In een reactie wees het kabinet van Bertin Mampaka (CDH), de Brusselse schepen van Groene Ruimten, op het ongure weer en op het feit dat de familie de graven niet altijd wenste te onderhouden. Over de eigen verantwoordelijkheid - het onderhoud van de gangpaden - kwam minder uitleg.
Vijf maanden later is de toestand nauwelijks verbeterd. In plaats van tientallen kruisen liggen er nu 'maar' tien op de grond. Terzelfder tijd staan tientallen kruisen nog altijd schuin, zijn verschillende bloemstukken van de zerken weggeblazen en liggen er bloempotten omver. Op het gangpad aan de ene zijkant liggen allerlei planken en stokken slordig op de grond, aan de andere kant tref je een drietal afgebroken houten kruisen aan. Bladeren en takken zijn niet geruimd. Doordat de gangpaden niet verstevigd zijn, kunnen de drie nieuwste gangpaden niet met alledaags schoeisel betreden worden.
Daarnaast hebben verschillende graven geen kruis of identificatie meer. "Het is toch niet omdat mensen arm zijn dat ze geen waardige dood mogen hebben?" zegt een regelmatig bezoeker verbolgen, terwijl hij de zerk van een overleden familielid aanraakt.
"Het is hier al bijna drie jaar zo. Ook andere bezoekers klagen over de slechte staat. Kan het gemeentebestuur geen werklozen inschakelen om alles op te ruimen? Waarom is het op andere begraafplaatsen, zoals in Schaarbeek en Ukkel, wél netjes? Hebt u ook het verschil opgemerkt met de mooi onderhouden ingang? Het is alsof de armen achteraan weggestoken en vergeten zijn."
Handenarbeid
Door een vakantie in de Verenigde Staten kon schepen Mampaka zelf geen commentaar geven. Maximilien Fontaine, landbouwkundig ingenieur bij de administratie, zegt dat er "al jarenlang een personeelstekort is. Tegelijk gebruiken we steeds minder sproeistoffen, waardoor er meer handenarbeid nodig is." Volgens de verantwoordelijke Onderhoud Groene Ruimten en Begraafplaatsen zijn er voor de begraafplaatsen in Evere, Laken, Haren en Neder-Over-Heembeek "acht grafdelvers te kort. Voor de 38 hectare grote begraafplaats in Evere zijn er nu drie tuiniers. Dat zouden er zeven meer moeten zijn, inclusief ploegbaas."
Of hij vaak klachten krijgt? "Als we er krijgen, dan zijn ze gerechtvaardigd. Nu doen we met onze middelen wat we kunnen, maar dat is niet voldoende. Daarom hoop ik dat het college van burgemeester en schepenen de volgende maanden gekwalificeerde mensen aanneemt."
Lees meer over: Evere , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.