Grasmat Eurostadion is ‘socio-culturele inrichting’

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
23/12/2016

De wachtruimte voor de spelers, de ruimte voor dopingcontrole, de kleedkamers voor de scheidsrechters: volgens Ghelamco hebben deze ruimtes van het te bouwen Eurostadion slechts zijdelings met ‘recreatie’ en dus met voetbal te maken. Dat is niet toevallig. Alleen zo kan Ghelamco onder het maximum van 50.000 vierkante meter recreatie blijven, een voorwaarde van Vlaanderen om op parking C te mogen bouwen. Daardoor is zelfs de grasmat een ‘socio-culturele inrichting’. Dat blijkt uit de bouwaanvraag voor het stadion die BRUZZ ging inkijken.

In de hele bouwaanvraag van het Eurostadion is nauwelijks een vierkante meter recreatie te vinden. Dat is vreemd, want een voetbalstadion valt daar normaal gezien volledig onder. De Vlaamse Regering geeft het in een besluit van 2008 zelfs als voorbeeld van wat men onder recreatie moet verstaan. Bij het Eurostadion is dat dus niet zo. Nergens wordt recreatie als hoofdfunctie vermeld, in tegenstelling tot kantoren of horeca, die op tienduizenden vierkante meters kunnen rekenen.

Gewogen gebruik
Wel worden sommige ruimtes gewogen naar gebruik. Dat wil zeggen dat de oppervlakte van bijvoorbeeld een vergaderruimte verdeeld wordt over recreatie en bedrijven, aangezien zowel voetballers als managers er gebruik van maken. Hierdoor valt niet de hele oppervlakte onder ‘recreatie’, maar slechts de helft, en komt men minder snel aan het maximum van 50.000 vierkante meter.

Ghelamco past dit principe nauwgezet toe. Zo vallen de loges onder de categorie ‘diensten’, omdat die ook gebruikt kunnen worden voor presentaties en netwerkactiviteiten.

Zeg niet veld maar plateau
De tribunes en het ‘plateau’ (het voetbalveld, bvr) worden dan weer als socio-culturele inrichting beschouwd. Die worden immers niet louter voor voetbalevenementen ingezet. Er zullen ook 15 socio-culturele evenementen per jaar worden georganiseerd.

En hoewel dat een pak minder is dan de 46 wedstrijddagen waar men van uitgaat, staan veld en tribune in de bouwaanvraag effectief als socio-culturele inrichting ingekleurd (zie foto). Zo gaat maar de helft van de totale oppervlakte van veld en tribune naar recreatie, terwijl die in verhouding veel meer voor voetbal dan voor concerten gebruikt worden.

Kleedkamers voor spelers en bedrijven


Ook de kleedkamerruimtes voor spelers en officials, de medische onderzoeksruimte, de ruimte voor dopingcontrole en de wachtruimte voor de spelers zijn volgens Ghelamco voorzieningen “die slechts ondergeschikt aan recreatie toe te wijzen zijn, vermits deze voor het overgrote deel ten dienste zullen staan van andere functies, waaronder bedrijven”. Dat staat zo te lezen in het milieueffectenrapport (MER), dat bij de bouwaanvraag zit.


De rondgangen om bij de tribunes te geraken staan ook niet onder recreatie, maar onder horeca. “Deze rondgangen zullen immers worden ingezet voor expo’s, theatervoorstellingen en dergelijke (…) en worden diverse eet- en drinkpunten voorzien.”

Door geen recreatie in hoofdgebruik toe te kennen, en enkel maar met gewogen gebruik te werken, blijft Ghelamco onder de 50.000 vierkante meter recreatie, hetzij nipt. Het is nu aan de gemeente Grimbergen om te oordelen of deze berekening correct is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni