Grasveld wordt boomgaard op het Terdeltplein

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
30/10/2017

Het grasveld op het Terdeltplein maakt plaats voor een publieke boomgaard met verschillende fruitbomen en -struiken, waaronder verschillende kriekelaars. Een knipoog naar de geschiedenis van de ezelsgemeente.

Het Terdeltplein in Schaarbeek is vandaag een eenvoudig grasveld. De gemeente organiseert er jaarlijks een familiefeest en kinderen spelen er weleens op, maar verder wordt de openbare ruimte relatief weinig gebruikt.

Over enkele jaren moet het plein er helemaal anders uitzien. Wandelpaden in dolomiet zullen het grasperk doorkruisen en er komen banken en bomen.

Er zullen vooral kriekelaars geplant worden. Dat is een verwijzing naar de geschiedenis van de gemeente, die lang bekend stond om haar ‘Schaarbeekse krieken’. Die variant van de zure kers werd in het toen nog landelijke Schaarbeek gekweekt en op ezels naar Brussel gebracht, waar ze op de markt verkocht werden aan de brouwers van kriek. Vandaar ook de naam ezelsgemeente.

Behalve kriekelaars komen er ook pruimen-, appel- en perenbomen op het Terdeltplein, net als fruitstruiken met frambozen, zwarte bessen en aalbessen. Het wordt kortom een hele boomgaard.

Aanleiding voor de heraanleg was een project van de MIVB om de bushaltes op het plein te hertekenen.

“De betrokken diensten hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook het grasplein te herbekijken,” klinkt het op het kabinet van schepen van Groene Ruimte Mohamed El Arnouki (CDH). “Met het project willen we een aangename ontspanningszone creëren voor de bewoners.”

De nieuwe boomgaard is de meest opvallende verandering, maar zoals gezegd worden ook de bushaltes hertekend. Het is de bedoeling is de haltes toegankelijker te maken en de veiligheid van de op- en afstappende busreizigers te verbeteren. De haltenaam verandert bovendien van ‘Kennis’ in ‘Terdeltplein’. Zo wil de MIVB “de Terdeltwijk een grotere zichtbaarheid geven op het busnet”.

Het Terdeltplein krijgt ook nieuwe verlichting. De vergunningsaanvraag is in juni van dit jaar ingediend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni