Het Brussels Parlement heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de ordonnantie over de tewerkstellingssteun die een antwoord biedt op de overheveling door de zesde staatshervorming van het doelgroepenbeleid. De meerderheid en groenen stemden voor de hervorming, de rest van de oppositie tegen.
Groen licht voor ordonnantie tewerkstellingssteun
Met de zesde staatshervorming heeft het Brussels gewest nieuwe bevoegdheden inzake tewerkstelling verworven, zoals het doelgroepenbeleid. Maar bij ongewijzigd beleid zouden een aanzienlijk deel van de Brusselse middelen nog naar Vlaamse of Waalse pendelaars vloeien.
Daarom voerde minister Gosuin (Défi) een "verbrusseling" van de steunvoorzieningen door: bijna 255 miljoen is uitsluitend bestemd voor de tewerkstelling van Brusselaars. De focus ligt daarbij op jongeren onder de 30 jaar, laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden en oudere werknemers.
De ordonnantie moet zorgen voor een vermindering en vereenvoudiging van het aantal overgenomen voorzieningen; een grotere begrijpelijkheid van de voorzieningen voor zowel werkzoekenden als werkgevers; een herverdeling van de gewestelijke middelen over de Brusselaars die ondersteund moeten worden; een doeltreffende en snelle overgang van opleiding naar werk.
De maatregelen kunnen in vier categorieën worden opgedeeld: inschakeling, activering, behoud van werk, en premies en toeslagen. In het luik inschakeling komt er een inschakelingsovereenkomst, een contract van één jaar voor niet-werkende langdurig werkzoekenden, en wordt ingezet op de inschakelingsbaan in de sociale economie. Op het vlak van activering wordt een nieuwe Activa-maatregel ingevoerd en komt er een aanmoedigingssteun voor opleiding.
Voorts zijn er maatregelen voor oudere werknemers (van 57 tot 64 jaar) en is een premie voorzien voor het alternerend leren.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.