Het Brusselse gerecht heeft een onderzoek afgerond naar illegale langeafstandstaxi’s die rond het Zuidstation opereren. De ritten van en naar Parijs zouden jaarlijks minstens 720.000 euro omzetten, in het zwart. Dat schrijft MO* magazine.
Grootschalig onderzoek naar zwarte taxibendes Zuidstation
Wie van het Zuidstation via het Ibis-hotel wel eens richting Hallepoort stapt, heeft ze vast al opgemerkt: de auto’s en minibusjes die in de Engelandstraat langs het trottoir passagiers en bagage inladen. Chauffeurs van Afrikaanse origine pikken daar dagelijks klanten op voor langeafstandsritten naar Keulen of Parijs. Volgens de gemeente Sint-Gillis wordt elke dag 2.000 euro omzet gedraaid, goed voor 720.000 euro per jaar, in het zwart. MO* magazine schrijft dat een onderzoeksrechter een lijvig dossier met twintig aanklachten klaar heeft.
Vanuit Brussel zouden drie bendes met elk zo’n dertig chauffeurs actief zijn. Idem voor Parijs. Zowel chauffeurs en clientèle zijn bijna uitsluitend van Afrikaanse origine, en dan voornamelijk Congolees. Klanten worden geronseld op straat. Volgens de ordediensten zouden sommige wagens technisch niet in orde zijn, rondrijden met valse nummerplaat en ook onverzekerd zijn.
“Voor een enkeltje Brussel-Parijs betaalde ik net zoals andere klanten 30 euro, in cash en tijdens het rijden”, schrijft MO*-journalist Stefaan Anrys. “Die rit kost dus meer dan een bus van Eurolines, die echter vaker haltes inlast, en veel minder dan een rit met de Thalys. De unique selling proposition van deze zwarte taxista’s is het aanbieden van een snelle rit en zonder reservering.”
Volgens een gemeentelijk ambtenaar geciteerd in MO* gaat het om een heuse “maffia” die chauffeurs dwingt hun eigen wagens in te zetten maar de helft van de omzet incasseert. De ambtenaar maakt gewag van uitpersing, en vergelijkt de taxibusiness met prostitutie of mensenhandel. Bovendien zouden soms intimidatie en fysiek geweld gebruikt worden tegen chauffeurs die op eigen houtje willen rijden.
Toch brengt MO* enige nuance aan: “Deze business is illegaal, niet gereglementeerd noch verzekerd en dus erg riskant voor iedereen, maar tegelijk biedt hij kansen aan mensen die elders niet aan de bak komen of hun (magere) uitkering willen aanspekken”, aldus nog Anrys.
In 2013 reed BRUZZ (toen nog TV Brussel) undercover mee in een "zwarte" taxi. Je kan de reportage hier bekijken.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.