Minstens 70.000 mensen nemen deel aan de klimaatbetoging in Brussel volgens een officiële telling van de Brusselse politie. Dit is de grootste klimaatmars ooit in België. Aan het Luxemburgplein, de eindbestemming van de betoging, vinden nu speeches plaats. De laatste betogers zijn nog niet aangekomen.
Grootste klimaatmars ooit in België: 70.000 betogers in Brussel
De organisatoren van de klimaatmars Rise For Climate hadden opgeroepen om vanaf 13 uur samen te komen aan Brussel-Noord, waar de betoging om 14 uur zou vertrekken richting Luxemburgplein, vlakbij het Europees Parlement.
Door de massale opkomst - om 13 uur waren er al 10.000 betogers - moest de betoging een half uur vroeger vertrekken. De organisatoren hoopten op een opkomst van minstens 30.000 deelnemers. Dat zijn er nu 70.000, zegt de Brusselse politie.
De menigte van duizenden klimaatbetogers verspreidt zich over de Brusselse klein ring en slaat de Belliardstraat in. Het contrast is groot met de automobilisten die in file staan aan te schuiven in de tunnels.
"Dit is ongelooflijk. Het is de vrucht van alle eerdere mobilisaties, de bewustwording dankzij onze jongeren en de sensibilisering via de media", vertelt Kim Lê Quang van Rise for Climate. Voor de organisatoren is dit opnieuw een heel sterk signaal van de burgers naar de politiek toe.
Ondanks het slechte weer engageren duizenden zich voor een gezonder klimaat. "We hebben een ambitieus klimaatplan nodig voor België en een financieel klimaatpact op Europees niveau. Bovendien is het hoog tijd dat we het akkoord van Parijs respecteren om onder die temperatuurstijging van 1,5 graden te blijven", stelt Lê Quang.
Zestien arrestaties
Bij een andere actie aan het kruispunt Kunst-Wet zijn zondag rond 13.30 uur zestien mensen administratief aangehouden. Ze werden opgepakt omdat ze de neutrale zone nabij het federaal parlement niet wilden verlaten, zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de lokale politie van Brussel.
Aan het kruispunt vond een protestactie plaats tegen de "inertie van de autoriteiten" tegenover de uitdagingen van de klimaatverandering, na een oproep van het collectief Act for Climate Justice. Die actie is intussen afgelopen. De deelnemers sluiten zich aan bij de klimaatbetoging.
Eerder hadden 'gele hesjes' zich ook aangesloten bij de klimaatbetogers. Zij blokkeerden de Kleine Ring, waardoor tientallen auto's vastzaten in de tunnels. De klimaatbetoging zelf komt intussen aan op het Luxemburgplein, terwijl duizenden betogers nog moeten vertrekken van het Noordstation.
'Grootste uitdaging'
Rond 15 uur zijn duizenden betogers aangekomen aan de Esplanade Solidarnosc tegenover het Europees parlement. Het collectief Rise for Climate Belgium nam er alvast het woord om van de politici forse en ambitieuze beleidsmaatregelen te vragen tegen de opwarming van de aarde.
"De mensheid staat voor de grootste uitdaging sinds we hier op deze planeet rondlopen, " heette het. "We moeten onze politici tot actie aanzetten. Onze acties zullen in elk geval herhaald worden. Het is nodig om radicaal te zijn in deze kwestie. De strijd wordt lang en moeilijk, maar we zullen doorgaan."
Lees meer over: Samenleving , klimaatmars , klimaatbetoging
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.