Grote kuis in grote Mellaertsvijver

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
02/10/2008
De grootste van de twee Mellaertsvijvers is leeggepompt, de watervogels worden binnenkort geringd en geëvacueerd. Het past allemaal in het grote plan-Blauw Netwerk. Maar wat gebeurt er ondertussen met het cadeau van koning Bhumibol?

Leefmilieu Brussel (BIM) neemt de grootste van de twee vijvers van het Mellaertspark stevig onder handen. De dienst Blauw Netwerk & Oppervlaktewater constateerde dat er heel wat zuiver water uit de Woluwse waterloopjes en de vijvers zomaar in de riolen verdween. Afval- en oppervlaktewater moeten in de toekomst gescheiden blijven, en het laatste moet gerecupereerd worden. Nieuwe rioleringen in de Vorstlaan zullen een vijver met uitsluitend zuiver water opleveren. De aanleg daarvan zal zowat drie maanden duren.

Het BIM liet de vijver leeglopen - de vissersverenigingen konden hun hartje en veel visjes ophalen. De watervogels die hun heil niet uit eigen beweging zochten bij de naburige vijvers van Hertoginnedal en het Woluwepark, zullen worden gevangen door de Vogelbescherming (KBVBV). Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) maken van de gelegenheid gebruik om de vogels te ringen. Het gaat vooral om meerkoeten, futen, nijlganzen, canada- en magelhaenganzen. Er komen ook blauwe reigers en zwanen voor.

De Chaipattana Low Speed Surface Aerator is een zogenaamde beluchter die de broodnodige zuurstof toevoegt aan het stilstaande water en in uiterlijk het midden houdt tussen een kleine Mississippi-boot en een watermolen. Hij zal met de grootste zorgen ingepakt en naderhand weer in werking gesteld worden. Het gaat dan ook om een koninklijk geschenk, het resultaat van Thaise research en internationaal gebrevetteerd: koning Bhumibol van Thailand schonk het hydraulisch tuig in 2000 aan het Brussels Gewest. Het vorstelijke gebaar kaderde in een geheel van uitwisselingen waar ook het fameuze viaduct van de Kleine Ring deel van uitmaakte.

Waterfietsen
De vijvers danken hun naam aan François Mellaerts. Hij kocht in 1883 op een veiling enkele weiden en akkers aan de oevers van de Woluwe. De vorige eigenaars waren de Brusselse Godshuizen. Tegen de vorige eeuwwisseling ontvouwde Leopold II zijn plannen voor de aanleg van de Tervurenlaan. Mellaerts moest zijn weiden opofferen, maar kreeg in ruil een lap grond met vijvers. De staat zou die moerassige zone propertjes aanleggen, maar Mellaerts moest het uitzicht op de vijvers van op de Tervurenlaan intact laten. Zijn bewegingsvrijheid werd dus serieus ingeperkt, maar hij vond toch een oplossing om zijn bezit te laten renderen: hij bouwde een ruime brasserie en organiseerde boottochtjes op de grootste vijver. Later kwamen daar waterfietsen bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni