Na het stadstuintje in Schaarbeek verschijnt er nu ook in de Egmontstraat aan het EU-kwartier een groen vierkant. Bellona, een NGO die inzet op ecologische duurzaamheid, zag in het Schaarbeekse stadstuintje een mooi voorbeeld en wilde hetzelfde doen voor de Europese buurt van Brussel.
Guerrilla gardening: nu ook stadstuintje in EU-wijk
"De Egmontstraat is eigenlijk een trieste, grijze straat. Er staan altijd zoveel auto’s en er is amper groen. Met dit kleine tuintje willen we de mensen een aangenamere plek geven om ‘s middags te eten.” Jonas Helseth, directeur van NGO Bellona, legt uit hoe hij het Schaarbeekse stadstuintje op Twitter zag passeren en geïnspireerd werd om hetzelfde te doen. “Het is mooi om te zien hoe Brusselse bewoners de straat terugnemen.”
“We zijn vooral ook benieuwd naar de reactie van Brussel-Stad,” voegt Helseth toe. In Schaarbeek werd het tuintje, dat ondertussen wel al terug staat, ‘s nachts weggehaald door de gemeente en ook met GAS-boetes beantwoord. Hoewel het Gewest achter het initiatief staat van buurtbewoners Damann en Schelfhout vond de gemeente dat de stadstuin niet voldoet aan de wegcode. Het tuintje bevindt zich namelijk op straat, voor de garagepoort van het autoloze koppel. Mathieu Henkens, van het collectief Citizen Garden dat zich achter de stadstuin van Schaarbeek heeft gesteld, wacht nog op een finale beslissing van de gemeente over het nieuwe groen in de Godefroid Devreesestraat. Henkens vermoedt dat het besluit van de gemeente positief zal zijn voor hun stadstuintje.
Goede timing
Helseth van Bellona hoopt hetzelfde voor hun tuintje in de Egmontstraat, dat volgens hem ook de veiligheid van de straat bevordert. “Veel auto’s parkeren hier te dicht bij het zebrapad. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Dankzij ons stadstuintje is dat nu minder snel mogelijk.” Hij vervolgt dat het initiatief eigenlijk een goede timing heeft. “Brussel-Stad heeft net samen met Elsene een verandering aangebracht aan de overkant. Om het autoverkeer te weren hebben ze de straat afgesloten met twee planten. Zo willen ze, net als wij met ons stadstuintje, bijdragen aan een veiligere straat. Ons initiatief past daar perfect in, dus hopelijk wordt het daarom sneller aanvaard.” Helseth haalt ook nog een ander argument aan. “De Brusselse regering kondigde vorig jaar aan dat ze veel parkeerplaatsen willen schrappen. Ons stadstuintje past opnieuw perfect binnen dit plan.”
"Met ons initiatief willen we de regering een duwtje in de rug geven"
Volgens Bellona toont de Brusselse regering op vlak van klimaatbeleid veel goede wil, maar toch is de NGO niet helemaal tevreden. “De acties komen te traag op gang en dat terwijl er een klimaatnoodgeval aan de gang is. Met ons groen initiatief willen we de regering een duwtje in de rug geven.” De mensen van Bellona plannen dan ook om in de toekomst misschien nog stadstuintjes aan te brengen, te beginnen met de drukke straat in Elsene aan de overkant van de Egmontstraat.
“We zijn trots op ons initiatief en iedereen die het wil kopiëren is meer dan welkom voor tips, maar we willen met Citizen Garden geen leidersfunctie opnemen,” antwoordt Henkens als we hem vragen naar een samenwerking met Bellona. “We zijn vooral blij dat het stadstuintje en alles daarrond nu onderdeel uitmaakt van het publieke debat.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , stadstuin
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.