Het plan om een deel van het Jourdanplein in Etterbeek om te vormen tot voetgangerszone en het aantal bovengrondse parkeerplaatsen te verminderen, botst op kritiek van een groep handelaars. De winkeliers dreigen ermee om naar de Raad van State te stappen, als de gemeente haar plannen niet herziet.
Handelaars boos over autoluw Jourdanplein
Lees ook: Autoluw Jourdanplein stap dichterbij
Eind oktober heeft de overlegcommissie een positief advies gegeven voor de heraanleg van het Jourdanplein in Etterbeek.
Het plan voorziet om van het plein een gedeeltelijke voetgangerszone te maken. Het verkeer wordt volledig verbannen aan de westkant van het plein. Aan de oostkant blijft auto- en busverkeer mogelijk in één richting.
Ook het aantal bovengrondse parkeerplaatsen vermindert, van de huidige 90 naar 30. Er komen wel 70 ondergrondse parkeerplekken bij, onder het Jo Heynepark.
Veel handelaars zijn boos over die beslissing, schrijft La Libre Belgique. Een twintigtal van hen verzamelde woensdag op het plein om hun woede over de plannen te uiten.
Handelaars dreigen met Raad van State
"Zeker 80 procent van de handelaars en 75 procent van de omwonenden willen geen voetgangerszone", beweert Michel Dehaes, eigenaar van een brasserie op het plein, in de krant. "30 parkeerplaatsen is onvoldoende voor ons cliënteel. Bijna 20 procent van mijn klanten doet hun boodschappen met de wagen."
De advocaat van de handelaarsvereniging laat weten dat zijn klanten serieus overwegen om naar de Raad van State te stappen, als de gemeente haar plannen niet aanpast.
Volgens de Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf (MR) zijn niet alle handelaars tegen de plannen.
"Sommige winkeliers zijn juist voorstander, omdat de gedeeltelijke voetgangerszone het mogelijk maakt om een terras te hebben", zegt de burgemeester in een reactie in La Dernière Heure. "Als je vandaag op een terras zit te eten heb je last van lawaai en uitlaatgassen. Onze enige wens is om het plein verbeteren."
De discussie over de heraanleg van het Jourdanplein duurt ondertussen al vele jaren.
Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.