Handelsschool Regina Pacis uit Laken viert feest en blikt terug

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
06/05/2011
De handelsschool Regina Pacis aan de Magnolialaan bestaat vijftig jaar; de geschiedenis van de school gaat zelfs terug tot 1929. Toen richtten de Zusters der Christelijke Scholen uit Vorselaar het basisschooltje van het Goddelijk Kind Jezus op in de nieuwe wijk Verregat.

De Zusters van Vorselaar hebben zich altijd beziggehouden met onderwijs voor arme volkskinderen. Toch was de oprichting van een schooltje in Verregat niet alleen een nobele daad, zegt Peter Van Rossem, geschiedenisleerkracht in Regina Pacis. Samen met zijn collega Dimitri Wouters schreef hij een dik boek over de school. "In de jaren 1920 bouwde de Brusselse gas- en watermaatschappij een nieuwe wijk in Verregat. De liberale burgemeester Adolphe Max liet er ook een openbare school bouwen. Dat was niet naar de zin van kardinaal Van Roey, die Verregat zag uitgroeien tot een goddeloos oord. Daarom droeg hij pastoor Albert Coessens op om samen met de Zusters van Vorselaar een school te bouwen in de wijk. Als een soort missiepost in vijandig liberaal gebied."

Het gebouw, dat in 1929 openging, was veel meer dan alleen een school. Beneden waren er een kloostertje en vier klaslokalen, op de eerste verdieping was er een kapelkerk, en helemaal boven woonde pastoor Coessens.

In 1944 besloten de Zusters de school uit te breiden met een huishoudschool voor meisjes tot veertien. Terwijl er voor de lagere school aparte Nederlands- en Franstalige klasjes waren, praatten de zusters in de nieuwe graad beide talen door elkaar. "De meesten kwamen uit de Kempen en moesten hard studeren op hun Frans," vertelt Van Rossem.

Aan het eind van de jaren 1950 raakte de huishoudschool uit de mode. Ze werd gesloten, en directrice Mia Gonissen, Zuster Antonine, begon te dromen van een Nederlandstalige technische handelsschool voor meisjes. Die ging in 1961 van start onder de naam Virgo Inviolata en werd later omgedoopt tot Regina Pacis. Vandaag beheren de Zusters van Vorselaar alleen nog de kleuterschool en de (intussen gemengde) handelsschool. De Franstalige basisschool stapte in de jaren 1970 over naar het Jetse Collège Saint-Pierre, de Nederlandstalige lagere school werd in 2005 door de Zusters zelf gesloten. Nonnetjes wonen en werken er al dertig jaar niet meer. Ook het leerlingenpubliek is flink veranderd. Jarenlang kwam tachtig procent van de leerlingen uit dorpen in de Rand. Sinds de aanleg van het metrostation Koning Boudewijn in 1989 komt tachtig procent uit Brussel, vooral uit Molenbeek. Velen komen af op de beroepsrichting kantoor, die in 2003 toegevoegd werd aan het technische aanbod.

Van Rossem en Wouters interviewden heel wat nonnetjes en oud-leerlingen. Het leverde sappige verhalen op, bijvoorbeeld over Zuster Stanislas, honderd kilo zwaar en de schrik van de leerlingen. En over Expo 58. Van Rossem: "Dat was een openbaring, zowel voor de meisjes als voor de nonnen, voor wie het paviljoen van het Vaticaan het ideale excuus was om vaak naar de Heizel te gaan." Wat de oud-leerkrachten en -leerlingen het meest is bijgebleven, is de hartelijke en familiale sfeer. "Dat is niet veranderd," zegt Wouters. "We zijn nog altijd een kleine school waar veel gepraat wordt met de leerlingen. Alleen zijn de arme volksmeisjes vervangen door de vele allochtone jongeren."
--------------------------
Tentoonstelling en open dag in Regina Pacis, Magnolialaan 2, zaterdag 7 mei van 14 tot 18 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni