De twaalfde donderdagse klimaatmars vertrok opnieuw aan het Noordstation. De uiteindelijke balans zou op een 500-tal betogers liggen. Daarmee lijkt de groep uitgedund te zijn tot de harde kern van jonge, trouwe spijbelaars. “De meeste leeftijdsgenoten op mijn school weten niets over het klimaat, laat staan dat ze weten dat er een probleem is."

De Limburgse nichtjes Luna (12) en Marike (13) zijn ondanks hun piepjonge leeftijd zich erg bewust van de noodzaak van deze actie. Het engagement is hen dan ook met de paplepel meegegeven. Tijdens de marsen in het weekend worden ze telkens bijgestaan door de hele familie.

Scholen schieten tekort

“De meeste leeftijdsgenoten op mijn school weten niets over het klimaat, laat staan dat ze weten dat er een probleem is”, vertelt Luna. Ze probeerde langs te gaan in verschillende klassen om uit te leggen wat klimaatopwarming is en wat voor gevolgen het heeft. “Toch kreeg ik niet veel mensen warm om mee naar Brussel te komen.”

“Er moet meer initiatief komen van de scholen om les te geven over deze materie, momenteel is dat echt verwaarloosbaar, waardoor er veel onwetendheid is”, meent Marike.

klimaatmars

Luna en Marike

Lesgeven aan klasgenoten

De school van Bette en Sam uit Reet heeft daar iets opgevonden. Zij moeten op woensdagnamiddag niet nablijven, maar moeten wel een presentatie geven in de klas. Ze kregen vooraf een les over de klimaatopwarming en mogen die op hun beurt aan hun klasgenoten doorgeven.

“Ook al zijn wij hier vandaag de enigen, toch is het belangrijk om dit te blijven doen en vooral om onze leeftijdsgenoten te informeren. Het besef komt beter laat dan nooit”, zegt Bette.

klimaatspijbelaars

Bette en Sam

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , klimaatmars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni