Heel wat Brusselaars kwamen om in aanslagen

RVE
© brusselnieuws.be
30/03/2016

Tussen de dodelijke slachtoffers van de aanslagen van 22 maart zitten heel wat Brusselaars. Dat blijkt nu er, negen dagen na datum, 29 van de 32 dodelijke slachtoffers bekend zijn.

Tussen de 17 omgekomen Belgen bevonden zich een heel aantal Brusselaars. Eén van hen is de Belgisch-Marokkaanse Loubna Lafquiri, turnleerkracht op de Schaarbeekse school La Vertu. Een andere is de gepensioneerde Marie Lecaille uit Watermaal-Bosvoorde, grootmoeder van twee. Ook Yves Cibuabua, een Congolese Brusselaar die werkte voor de effectenafdeling van Eni, bevond zich in de ongelukkige metro.

Opvallend is het aantal jonge slachtoffers, zoals Laurianne Visart, dochter van RTBF-journalist Michel Visart (27). Zo was er ook Léopold Hecht, een 20-jarige Brusselse student aan de Saint-Louisuniversiteit. Ook zij kwamen beide om in Maalbeek.

Buitenlandse Zaken meldde voorts het overlijden van de voormalige Frans-Belgische diplomaat André Adam. De gepensioneerde ambassadeur uit Brussel had een geslaagde carrière achter de rug, die hem van de VS over Algerije tot in Congo had gebracht.

Buitenlandse Brusselaars
Onder de slachtoffers bevonden zich ook veel buitenlanders die zich in de hoofdstad hadden gevestigd. Zo meldden de Britse autoriteiten het overlijden van de 53-jarige David Dixon uit Hartlepool. Hij woonde al tien jaar in de Belgische hoofdstad.

Ook een Poolse Brusselse liet in de metro het leven, het gaat om de 60-jarige Janina Panasewicz. Rome kondigde dan weer het overlijden aan van EU-werkneemster Patricia Rizzo (48).

Verder meldde de Zweedse ambassade in Parijs via Twitter de dood van My Johanna Atlegrim, die in Brussel naam maakte als illustratrice. In 2013 maakte redacteur Kurt Snoekx een portret van de illustratrice voor Agenda magazine.

Hij bezocht haar in haar appartement vlakbij het Dudenpark, waar ze haar illustraties maakte voor magazines zoals Cuistax, Alphabeta magazine en 24h01.

My Johanna werd in 1985 in Zweden geboren en verhuisde in 2005 naar Brussel om haar Frans te verbeteren en te studeren aan Sint-Lucas en La Cambre. In de reportage vertelt ze dat enorm van België en Brussel houdt. "De mensen zijn hier erg aangenaam, heel zachtaardig voor inwoners van zo'n grote stad. Brussel bruist van het leven, maar op een verborgen, onderhuidse manier."

Tussen de slachtoffers was er ook een Indiër. Raghavendra Ganeshan, hij woonde al vier jaar in België en werkte voor Infosys in Brussel.

Zij waren allemaal in Maalbeek op het moment van de aanslag. Van de 32 dodelijke slachtoffers kwamen 17 mensen om in de metro, en 15 op de luchthaven in Zaventem.

Ten slotte bevonden zich bij de slachtoffers drie Nederlanders, nog een Zweedse, twee Amerikanen, een Duitse, een Spaanse die ook de Italiaanse en Duitse nationaliteit had, een Chinees en een Peruviaan.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni