11 van de 21 mensen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus deden dat in Brussel, blijkt uit de nieuwste cijfers. “Aan het begin van een epidemie vertekent een broeihaard vaak het beeld,” zeggen experts. De epidemie woedt ook niet overal even hevig. Vooral het rijkere zuidoosten lijkt momenteel getroffen.
Helft van coronadoden in Brussel: 'Rijkere gemeenten zwaarst getroffen'
De laatste cijfers over de Covid-19-epidemie tonen een verspreiding die nagenoeg gelijk loopt in het hele land, toch wat het aantal bevestigde besmettingen aangaat. In Wallonië zijn het er wat minder, maar Vlaanderen en Brussel hebben per 1.000 inwoners ongeveer evenveel patiënten.
Die gelijke verdeling geldt echter niet voor het aantal overlijdens. Van de 21 doden door de epidemie in het hele land, waren er 7 in Wallonië te betreuren, 2 in Vlaanderen en liefst 11 in Brussel. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano.
"In het woonzorgcentrum in Watermaal-Bosvoorde ging het niet enkel om oude maar ook erg kwetsbare mensen."
Experts wijzen erop dat we nog in het begin van de epidemie zitten. “Dat is een moment waarop enkele broeihaarden die cijfers nog heel hard kunnen beïnvloeden,” zegt Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan het UZA. “De uitbraak in dat woonzorgcentrum in Watermaal-Bosvoorde kan bijvoorbeeld meespelen.”
Vlieghe verwacht dat de cijfers de volgende dagen zullen uitvlakken. “In heel het land liggen nu patiënten in ziekenhuizen en daar zullen er jammer genoeg ook wel wat van overlijden.”
Ook hoofdarts Kenneth Coenye van het Sint-Jansziekenhuis denkt meteen aan de uitbraak in Watermaal-Bosvoorde als verklaring. Het ziekenhuis kreeg ook een van die patiënten toegestuurd. “Het ging daar niet enkel om oude mensen, maar vaak ook om dementerende of bedlegerige patiënten. Die mensen zijn dan dubbel kwetsbaar.”
"De skiërs uit de rijkere wijken hebben eerst hun eigen omgeving besmet, waardoor die buurten op dit moment nog zwaarder getroffen zijn."
Een belronde langs een aantal Brusselse ziekenhuizen leert ook dat de besmettingen erg ongelijk verdeeld zijn in het gewest. Zo telde het Sint-Pietersziekenhuis in de Marollen - één van de twee Belgische referentieziekenhuizen voor de strijd tegen het virus - de voorbije dagen slechts een tiental besmette personen. Het ook al centraal gelegen Sint-Jan kent evenmin een toevloed. "We hebben acht bevestigde gevallen en vijf vermoede," legt Coenye uit.
Het ziekenhuis van Delta (CHIREC) in Oudergem zag dan weer 35 Covid-19-patiënten en ook de Europaziekenhuizen in Ukkel en Etterbeek krijgen naar verluidt een pak meer patiënten. En ook het UZ Brussel behandelde al 25 patiënten voor Covid-19 (waarvan 10 bevestigd en 15 de testresultaten nog afwachten).
Andere populatie
"In het centrum hebben we niet dezelfde populatie als in de Woluwes of Ukkel," legt Coenye uit. "Op dit moment worden we hier nog gespaard."
Erika Vlieghe wijst erop dat de eerste besmettingshaarden vaak skitoeristen waren, die uit Italië terugkwamen. "Die besmetten op hun beurt de oudere en kwetsbare groepen in hun omgeving. Dat kan verklaren waarom rijkere gemeenten op dit moment nog zwaarder worden getroffen dan wijken waar minder mensen gaan skiën zijn. Maar dat zal in een latere fase wel veranderen."
De laatste cijfers van het Sint-Pietersziekenhuis, die we even voor 17u kregen, wijzen mogelijk in die richting: het aantal coronapatiënten steeg er ondertussen naar 20.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , covid-19 , coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.