Heraanleg Madou straks van start: Leuvensesteenweg parttime autovrij

TG
© BRUZZ
26/10/2017

Het Madouplein op de Kleine Ring wordt vanaf november heraangelegd, samen met de ruime omgeving. Tussen het Queteletplein en het Madouplein komen er tweerichtingsfietspaden langs de weg. De Leuvensesteenweg wordt dan toch parttime autovrij. De hinder voor omwonenden blijft beperkt, belooft de gemeente Sint-Joost-ten-Node.

Na jaren van onduidelijkheid komt de start van de werken aan Madou in zicht. In november starten de werken. Dat is wel een jaar later dan eerst gepland, door discussie over de plannen. Die werden daarna bijgestuurd door het Brussels Gewest, waardoor de heraanleg nu toch kan gebeuren. Alle tijdelijke inrichtingen verdwijnen daardoor.

De Kleine Ring wordt heringericht zodat er fietspaden van asfalt kunnen komen, dat is een onderdeel van het project om de hele ringweg fietsvriendelijk te maken. Daarvoor wordt de rijweg op een paar plaatsen licht versmald. Ter hoogte van de Scailquinstraat verdwijnt de tijdelijke rotonde, dat wordt een kruispunt met verkeerslichten. Bussen krijgen een eigen strook zodat ze het drukke kruispunt vlotter kunnen oversteken.

Het tijdelijke plein dat sinds 2012 voor de Madoutoren ligt wordt een echte esplanade. De Leuvensesteenweg wordt na jaren ruzie definitief autovrij, maar wel deeltijds, zoals de Elsensesteenweg. Tussen 19 uur en 7 uur mag er autoverkeer rijden in een richting. Bussen van de MIVB kunnen er wel de hele dag rijden. Het Gewest probeerde dat eerder al eens met veel gele verf voor 'Walking Madou', maar werd toen teruggefloten door Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node (PS).

De steenweg wordt heraangelegd van gevel tot gevel, zonder niveauverschillen. Op de parallelle Scailquinstraat blijft verkeer in twee richtingen mogelijk, met een rijstrook voor bussen in de richting van het stadscentrum. (Lees verder onder de afbeelding.)

Madou Leuvensesteenweg

Overlast beperken
De gemeente Sint-Joost-ten-Node legde een aantal voorwaarden op om de hinder door de werken te beperken, liet burgemeester Kir weten op een informatievergadering. De werken starten aan de esplanade voor de Madoutoren, op hetzelfde moment zal ook de Leuvensesteenweg aangepakt worden. Die fase duurt ongeveer 15 weken.

Er zullen ook doorgangen komen voor voetgangers, zodat woningen en vooral handelszaken vlot bereikbaar blijven.

De werken zullen ongeveer een jaar duren en kosten 6,2 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni