Heraanleg Verhaegenstraat begint ten vroegste in 2010

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
31/10/2008
Het wegdek van de Théodore Verhaegenstraat ligt er erbarmelijk bij. Maar er is niet onmiddellijk beterschap in zicht. Het geld voor de aanpak van de drukke verkeersader, dat al sinds 2005 klaarligt, is nog altijd niet gebruikt. De gemeente wil dat ook de ondergrond vernieuwd wordt.

De Théodore Verhaegenstraat in laag-Sint-Gillis is niet zomaar een straat: ze loopt helemaal van de Fonsnylaan tot aan de Bareel van Sint-Gillis. Maar de straat verkeert in een erbarmelijke staat, aldus gemeenteraadslid Vincent Henderick (CDH) tijdens de jongste gemeenteraad.

Henderick kan het niet meer aanzien: "De Théodore Verhaegenstraat is de belangrijkste straat van laag-Sint-Gillis, niet alleen voor de omwonenden van deze drukke verkeersader, maar ook voor al wie zich van laag- naar hoog-Sint-Gillis begeeft, voetgangers, autobestuurders en gebruikers van het openbaar vervoer." De straat is volgens Henderick ook voor pendelaars een belangrijke toegangspoort tot de gemeente: "Niet bevorderlijk voor het imago."

Henderick beklaagt zich er ook over dat de twee wijkcontracten waarvan laag-Sint-Gillis heeft kunnen profiteren geen soelaas gebracht hebben voor de Théodore Verhaegenstraat. Henderick heeft er niet minder dan drie soorten wegbedekking kunnen vaststellen: kasseien, asfalt en beton. Henderick: "Op meer dan één plaats is het asfalt weggesleten en zijn de kasseien opnieuw te zien. De werken die de vervoersmaatschappij MIVB deze zomer aan Bareel van Sint-Gillis en het hoogstgelegen deel van de Théodore Verhaegenstraat heeft laten uitvoeren, hebben de situatie allerminst verbeterd." Volgens Henderick had de gemeente van het afsluiten van Bareel deze zomer gebruik moeten maken om een deel van de straat aan te pakken.

Niet eenvoudig
Het schepencollege ontkent niet dat de straat dringend een oplapbeurt nodig heeft, maar repliceert dat het niet zo eenvoudig ligt. Sinds 2005 staat er in het raam van Beliris, het federaal-gewestelijk samenwerkingsakkoord, 4,3 miljoen euro ingeschreven voor de heraanleg. "Maar dat bedrag volstaat niet. De heraanleg moet van gevel tot gevel, en ook riolen en tramsporen zijn aan vervanging toe," aldus schepen Carlo Luyckx (PS).

Intussen is het te besteden bedrag opgetrokken tot 7,3 miljoen euro. Het uitstel heeft ook te maken met andere wegenwerken in de buurt. Luyckx: "Je kunt niet alle straten tegelijk heraanleggen, anders ligt het verkeer lam." Maar allicht heeft de veelheid aan betrokken partners de zaken ook niet echt doen vooruitgaan: de Verhaegenstraat is een gewestweg die met federaal geld opnieuw aangelegd wordt. Ook de gemeente heeft een flinke vinger in de pap. Vooropgestelde datum voor het begin van de werken: 2010.

Op dezelfde gemeenteraad wou Henderick ook een evaluatie van de vijftien camera's die de gemeente in 2007 heeft geïnstalleerd en onder andere sluikstorters moesten afschrikken. Helaas, zo betreurde ook waarnemend burgemeester Martine Wille (PS), kan ze geen mooi rapport voorleggen. De gemeente kocht de goedkoopste camera's op de markt. Gevolg: meer dan één exemplaar is al heel lang stuk of buiten dienst. En ook met de vervangcamera's loopt het fout. Vier jaar nadat de gemeenteraad de installatie van de camera's heeft goedgekeurd, kan de gemeente nog altijd geen rapport voorleggen. Dat frustreert ook de burgemeester. Ze krijgt er naar eigen zeggen grijs haar van.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni