Twee jaar geleden liet de zeventienjarige Mehdi Bouda het leven nadat hij werd gegrepen door een politiewagen. Het collectief Justice for Mehdi organiseerde een herdenkingsdag op het basketplein waar hij kind aan huis was én dat voortaan zijn naam zal dragen.
Herdenking voor Mehdi Bouda (17): ‘Ontroerend dat zoveel mensen nog aan hem denken’
Op 20 augustus 2019 werd Mehdi gegrepen door een politiewagen op enkele meters van de Ravensteingalerij. Dag op dag twee jaar later houdt het collectief Justice for Mehdi een eerbetoon aan de jonge Brusselse artiest en basketballer op het basketplein aan de Nieuwe Graanmarkt. Het programma: een baskettoernooi en tentoonstelling met als pauzes een workshop en optreden.
Steun van familie, vrienden en onbekenden
Gemotiveerd door versterkte muziek lopen de organisatoren, die Justice Pour Mehdi-shirts dragen, van hot naar her op het plein. Dat allemaal onder leiding van Mehdi’s broer Ayoub Bouda. “Ik hou me vandaag uitsluitend met de praktische kant bezig”, verontschuldigt hij zich gehaast. “Er is te veel te doen.”
Die professionele organisatie loont: de opgestelde tribune loopt tijdens de eerste basketmatch al snel vol. Niet alleen met vrienden, familie en kennissen, maar ook compleet onbekenden. “Er zijn ook mensen die we niet kenden komen helpen met de voorbereiding”, aldus Mehdi’s neef Anas. “Het brengt hem niet terug, maar het doet me wel iets om te zien dat zovelen aan hem denken.”
Onder de onbekenden is ook een Duits gezin dat op familiebezoek is in Brussel. “Gisteren kwamen we hier voorbij en zagen we mensen de tribune opbouwen. We vroegen hen wat er te doen was, en nu zijn we hier om het collectief te steunen.”
Niet enkel een basketter
Als intermezzo tussen de basketwedstrijden vindt er ook een workshop EHBO plaats en kan je naast het plein naar een tentoonstelling van Mehdi’s werken als kunststudent kijken. “De tekeningen die hier liggen maakte hij vooral tijdens ons derde jaar”, zegt vriendin en klasgenoot Clémence. Zij en Mehdi zaten samen op Institut Saint-Luc, een secundaire kunstschool in Sint-Gillis.
“Maar voordien was Mehdi ook al met kunst bezig”, benadrukt ze. “Na het basketten sloeg hij aan het tekenen. Dan kwam hij tot rust. Dat wist niet iedereen over hem.” De werken gaan van ruwe stillevens tot tekeningen met zijn digitaal tablet en schilderkunst; een veelzijdig beeld van een jonge kunstenaar.
“Dit alles terugzien roept veel herinneringen en emoties op”, zucht de vriendin. Ze laat nog een boodschap achter op het krijtbord dat daarvoor dient: ‘Ons zonnetje, we houden van je.’
Mehdi Bouda-plein
Na het basketplein in Anderlecht, zal ook het plein op de Nieuwe Graanmarkt voortaan Mehdi's naam dragen. “Mehdi kwam hier zelf vaak spelen. Als je nu op Google Maps de weg hiernaartoe zoekt, zie je zijn naam er al staan. Dat voelt goed”, knikt Anas.
De Stad Brussel was ook betrokken in de organisatie van het evenement. Schepen van Openbare Ruimte Ans Persoon (change.brussels/Vooruit) kondigde de tentoonstelling aan en schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo) startte de galamatch. Omstreeks 20 uur vrijdagavond zal Brussels burgemeester Philippe Close (PS) een gedenkteken voor Mehdi onthullen op het plein.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , actua , aanrijding Mehdi , justice pour mehdi , politiegeweld , herdenking