Herinrichting Josaphatpark nog niet gestart

Joram Nijs
© Brussel Deze Week
23/12/2005
Het is nog steeds wachten op de herinrichting van het Josaphatpark. In 2001 maakte de Belgische staat daarvoor negen miljoen euro vrij. Maar de werken zijn nog steeds niet begonnen. De gemeente, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen raken het niet eens over de aanpak.

Op 26 juni 1904 werd het Josaphat­park officieel geopend voor het publiek. Koning Leopold II was tevreden. Het park paste perfect in zijn plan om van Brussel een groene stad te maken. Honderd jaar later heeft het echter veel van zijn glans verloren.

"De wandelpaden liggen er slecht bij, de fonteinen werken niet meer, de standbeelden zijn aangetast en zelfs de kiosk is vervallen," zegt Léon Verreydt. Hij verzamelt oude postkaarten over Schaarbeek en kent het park als zijn broekzak. "Er is een hele studie naar gedaan. Het is de bedoeling dat het park er na de herinrichting uitziet zoals in het begin van de vorige eeuw. Ze willen dezelfde wandelpaden aanleggen en dezelfde verlichting en zitbanken als toen plaatsen. Mijn postkaarten werden gebruikt om te zien hoe het park er destijds uitzag."
Josiane Chaidron woont al 72 jaar in Schaarbeek en komt al sinds haar kinderjaren in het park. Zij vindt de renovatie een goed idee: "Het park werd vroeger veel meer gerespecteerd, het lag er onberispelijk bij."

Toch is niet iedereen even enthousiast. Vooral het plan om van de Ambassadeur Van Vollenhovenlaan een zone voor wandelaars en fietsers te maken, stuit op protest. Daardoor zouden 108 parkeerplaatsen verdwijnen. Volgens sommige buurtbewoners zijn er nu al te weinig parkeerplaatsen. Voorstanders menen dat het park even goed te voet, per fiets of met het openbaar vervoer bereikbaar is. Anderen maken zich zorgen over de oppervlakte van de speelruimtes voor kinderen en de toegankelijkheid voor gehandicapten.

Broodnodig
Ondanks de kritiek is er over de renovatie van het park zelf grote eensgezindheid. Ze is broodnodig, maar laat lang op zich wachten. "Daar zijn verschillende redenen voor," zegt Xavier Vaes, coördinator van de subsidieprojecten in Schaarbeek. "Dit is een geklasseerd park. Voor elke wijziging is dus toestemming nodig van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Zij heeft altijd opmerkingen, vaak terecht."
Volgens Vaes verlopen de gesprekken ook traag omdat er verschillende partners rond de tafel zitten. "Het geld komt van de federale overheid, maar werd overgedragen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via het Beliris samenwerkings­akkoord. Het gewest moet overleggen met het gemeentebestuur. En dan is er nog de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen die steeds haar goedkeuring moet geven."

Toekomst
Er is wel al gewerkt aan het park. "De voetpaden rondom het park zijn vernieuwd en 153 zieke bomen zijn gekapt," vertelt Eric De Leeuw, inspecteur van de dienst Onderhoud Openbare Plaatsen in Schaarbeek. "Het park heeft echt geleden. Alles moet worden gerenoveerd: de vijvers, standbeelden, bruggen en gebouwen." Het echte werk moet dus nog beginnen, maar dat kan pas wanneer alle partijen akkoord zijn. Het schepencollege van Schaarbeek gaf eerder al een positief advies over de huidige plannen, op voorwaarde dat de Ambassadeur Van Vollenhovenlaan blijft bestaan. De uiteindelijke beslissing ligt bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Voor het gewest is het belangrijk dat het park opnieuw een veelheid aan functies kan hebben, maar de geest van het historische park moet ook behouden blijven. We zijn er ten volle van overtuigd dat het zal lukken," zo liet het kabinet van minister-president Charles Picqué weten. Yves Goldstein, medewerker bij het kabinet van Laurette Onkelinx, antwoordt concreet: "De werken beginnen zodra het gewest akkoord gaat."

:: Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de studenten van het derde jaar Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni