Het Herman Teirlinckhuis in Beersel is definitief beschermd, samen met twee aanpalende bouwgronden.
Herman Teirlinckhuis definitief beschermd
Lees ook: Beersel wil Teirlinckhuis verkopen
Begin dit jaar werd de voormalige woning van schrijver Herman Teirlinck al voorlopig beschermd. Dat gebeurde omdat de gemeente Beersel had beslist om het in het huis gevestigde museum te sluiten, en het pand ook wilde verkopen.
Het huis aan de Uwenberg, met een schitterend zicht op de Zennevallei, werd gebouwd in 1935. Teirlinck ontwierp het huis aan waarschijnlijk zelf. Hij woonde er bijna 32 jaar, tot aan zijn dood in 1967. Sindsdien is er bijna niks veranderd aan de woning.
Beersel kocht het pand in 1979 om er een museum van te maken ter nagedachtenis van haar illustere inwoner. Dat sloot in 2013 evenwel de deuren uit besparingsoverwegingen.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) laat het Teirlinckhuis en de volledige tuin nu definitief beschermen, omdat het symbool staat voor de bouwstijl en interieurafwerking van de jaren dertig, meldt Ring TV.
Het gemeentebestuur van Beersel overweegt, als eigenaar, om de Vlaamse regering voor de rechter te dagen wegens ‘waardeverlies van twee bouwgronden’.
Tijdens het openbaar onderzoek dat aan de beslissing voorafging, diende het gemeentebestuur als eigenaar van het huis bezwaar in tegen de bescherming. Niet vanwege de bescherming van het huis, maar wel vanwege de twee bouwgronden die zich op het lager gelegen deel van de site bevinden.
Het gemeentebestuur rekende uit dat de gronden 250.000 euro kunnen opbrengen, meldt Het Nieuwsblad. Door het beschermingsbesluit zou de waarde van de gronden kelderen. De gemeente wees er nog op dat de gronden een stuk lager liggen waardoor bebouwing het zicht op het huis niet zou hinderen, en dat die bouwgronden een andere ontsluitingsweg hebben.
Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.