De verouderde torens WTC I en II in de Brusselse Noordwijk worden de komende jaren herontwikkeld. Daardoor zullen de gebouwen die zo typerend zijn voor de megalomane wijk een heel ander uiterlijk krijgen. De inzet is groot: een levendige en multifunctionele buurt maken van wat nu nog een doodse omgeving is. Dat gebeurt door kantoorruimte te vervangen door woningen.
Herontwikkeling WTC-torens brengt woningen in Noordwijk
De Brusselse Noordwijk is het product van een andere tijd. De nieuwe buurt is in de jaren 60 gepland als monofunctionele kantoorwijk, waardoor er vandaag weinig leven is. Nochtans is er overdag geen gebrek aan mensen: in de voormiddag stromen werknemers massaal toe, maar op het einde van de werkdag keert iedereen terug naar huis. Het resultaat is een onaantrekkelijke wijk met een negatief imago.
"Functiemenging is dé uitdaging voor de Noordwijk. Er moeten verschillende soorten mensen op de voetpaden komen, niet alleen mensen die overdag komen werken," zegt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, die betrokken is bij het project. "En vooral woningen zijn nodig. Want vandaag zijn er gewoon geen appartementen in de kantoortorens." (Lees verder onder de afbeelding.)
De herovering van de Noordwijk
Het herbestemmingsproject wil daar iets aan doen. Eigenaar Befimmo wil een groot deel van de kantoorruimte vervangen door woningen. Van de circa 110.000 vierkante meter moet er 20.000 tot 30.000 vierkante meter naar woningen gaan. Ter illustratie: 300 appartementen van 80 vierkante meter is 24.000 vierkante meter. Ook een hotel en wat winkelruimte staan op de planning.
Extra woningen zouden vanzelf voor andere functies in de wijk moeten zorgen. Want bewoners trekken voorzieningen en winkels aan. "En de snackbar gaat ook open willen blijven in het weekend." Vandaag is er geen leven op straat. Naast de hoofdingang is er geen interactie tussen de kantoorgebouwen en de omgeving, ze hebben geen levendige plint.
De woningen zijn maar een begin. "Het is voor mij de herovering van de Noordwijk. Om dat proces in gang te zetten heb je een project nodig dat groot genoeg is, zodat er een kritische massa is," klinkt het bij Borret. Zo wordt de kettingreactie gestart.
De doelstellingen zijn dus duidelijk, maar hoe het er zal uitzien ligt nog niet vast. Er is al een richtproject, dat gemaakt is door het in Brussel alomtegenwoordige bureau Jaspers-Eyers (dat ook het plan voor het omstreden Rijksadministratief Centrum tekende). Maar eigenaar Befimmo wil die plannen bijsturen, en contacteerde de bouwmeester. Die lanceerde een architectuurwedstrijd om een architect aan te trekken die met Jaspers-Eyers verder werkt.
"Het gaat niet om windowdressing. De tweede architect gaat het plan uitdagen. Dus niet hier en daar een klink aanpassen," zegt Borret. "Voor mij als bouwmeester is dit een belangrijk project. Ik wil aan de boom schudden in de gevestigde vastgoedwereld, en zo zorgen voor meer kwaliteit. Hier mee aan boord stappen om het project van Jaspers-Eyers te verbeteren is een belangrijke stap."
Of het kantoorgebouw van 102 meter gesloopt wordt ligt nog niet vast. Maar het is onduidelijk of woningen in een klassieke kantoortoren wel mogelijk zijn. "Ik vind dat er in elk geval een debat op gang moet komen over wat we doen met oude gebouwen. Er komen veel oude kantoorgebouwen op de markt. Maar is afbraak wel duurzaam? En misschien is er ook zoiets ontstaan als modern of postmodern erfgoed."
In maart 2018 moet de bouwvergunning aangevraagd worden, in 2023 moeten de werken afgerond zijn.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.