Tradities zijn er om in ere te houden, en dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: Maarten Goethals, teamlead BRUZZ magazine.
Het eindejaarslijstje van Maarten Goethals
Lees ook: Het eindejaarslijstje van Luc Kempen
The place to be in 2023?
Mijn bureaustoel. Als ik zit te schrijven achter mijn computer, kan ik naar buiten kijken en zie ik niet alleen de achtergevels van de huizen van mijn buren (die in het nietsvermoedend licht van hun lampen hun leven leiden). Afgelopen jaar zag ik ook de meest prachtige hemels, in de meest apocalyptische kleuren: een gestold, zinderend oranje wanneer de zon laag staat, een giftig mauve tegen de avond, een boreaal blauw als het stormt, een rokerig grijs met scherpe insneden van zilver op kille ochtenden van mist, soms een groenachtig teer in de zomer. In mijn beleving zie ik die schakeringen meer dan vroeger; ik wijt het aan de algemene vervuiling van de lucht (maar weet niet of dat wetenschappelijk klopt).
Trend van het jaar?
De groeiende impact van het energielabel op de verkoop van huizen. Middenklassers (met twee linkerhanden) bieden niet meer op panden met nog grote renovatiewerken. Simpelweg omdat de kost om het huis te verduurzamen hun budget vaak overstijgt, en omdat de verkopers het maximale uit de verkoop willen halen. Dat zorgt voor een patrimonium dat niet verkocht raakt, tenzij aan ondernemers uit de bouw (vaak uit Midden-Europa afkomstig) die het allemaal zelf doen en dus tegen lagere tarieven kunnen renoveren. Op dat vlak is er een economische en sociale shift bezig.
Brusselaar/Brusselse van het jaar?
Kristof Pitteurs, maakte als hoofdredacteur van BRUZZ een sterk journalistiek en crossmediaal merk. Ik wens hem bijzonder veel succes en vooral veel zorgeloos plezier in het vervolg van zijn carrière.
Wat was jouw hoogtepunt van het jaar?
Mijn bezoek aan het Brusselse Legermuseum, in het Jubelpark. En dan vooral de eerste hal, met de harnassen die blinkend achter glas staan. Wat een weelde. Wat een rijkdom aan middeleeuwse vechtapparatuur. Werkelijk schattig is het kleine, uiterst gedetailleerde harnasje op maat van een vorstenkind. Oorlog kan soms ook mooi zijn.
Wat is je goede voornemen voor 2024? Wat ga je anders doen en waarom?
Als alles goed loopt, ga ik vooral ergens anders wonen. In de eerste plaats meer bij mijn lief (een middenklasser met twee linkerhanden) dat een huis kocht in Molenbeek, maar in de tweede plaats hoop ik toch vooral te verhuizen naar iets met een tuintje, zodat ik een van mijn levenslange ambities kan waarmaken: een vijvertje aanleggen (en blauwe windes kopen).
Op wie of wat zet je je geld in volgend jaar? Wie/wat gaat het maken?
Ismaël, de jonge Afghaan die in november zonder na te denken en met risico voor eigen leven in het kanaal sprong om een drenkeling te redden. Straffe gast. Hopelijk krijgt hij van Brussel alle kansen om zich te ontplooien en het ongelijk van Nicole de Moor (CD&V) te bewijzen - op een gegeven moment weigerde de staatssecretaris voor Asiel en Migratie alleenstaande mannen nog van opvang te voorzien, goed wetende dat ze die claim juridisch niet hard kon maken. (Dat is trouwens ook een trend van het afgelopen jaar en een die volgend jaar gerust mag stoppen: de minachting van politici voor de eigen wetten en regels. En dan verbaasd zijn dat burgers de instellingen niet meer respecteren en fysiek en verbaal geweld inzetten om hun ongenoegen te uiten.)
Wat wens je Brussel toe in 2024?
Meer vogels in de lucht (maar niet van het type kraai, kauw, ekster, duif).
De lijstjes van 2023
Lees meer over: Brussel , Samenleving , De lijstjes van 2023