Het Rad 'bedenkelijk gerenoveerd'

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
26/06/2008
De charmante huisjes van de tuinwijk Het Rad verloederen in rap tempo. Als de huisvestingsmaatschappij Anderlechtse Haard de huizen al renoveert, dan gaat het vaak om "amateuristische" ingrepen. Wijkcomité Het Rad klaagt de situatie aan en pleit ervoor de toekomstige renovaties grondiger aan te pakken.

In maart kwam het wijkcomité met de steun van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) met een eerste rapport op de proppen over de leegstand van de sociale woningen, die zienderogen toeneemt. Daarin stelde het comité dat de Anderlechtse Haard, eigenaar en beheerder van de woningen, naliet de leegstand aan te pakken door de huisjes te renoveren.

Uit het tweede rapport blijkt dat als er dan al een huis opgeknapt wordt, die renovatie "van bedenkelijke aard" is. De sociale huurders kampen daardoor met ernstige problemen. De foto's liegen er niet om: vochtplekken met vaak schimmel tot gevolg, schabouwelijk afgewerkt pleisterwerk, verouderde elektrische installaties die vaak niet volgens de normen zijn, verwarmingsinstallaties die niet geplaatst zijn zoals het hoort, trappen zonder leuning, verluchtingsbuizen die midden in de woonkamer uitkomen. Een jaar geleden klaagden sociale huurders van gerenoveerde woningen ook al over het gele leidingwater. De gebrekenlijst lijkt eindeloos. Na de werkzaamheden worden de huizen bovendien met een berg bouwafval opgeleverd.

Bij de renovatie wordt overigens helemaal geen rekening gehouden met het oorspronkelijke karakter van de huisjes. De originele deuren en ramen worden vervangen door moderne, vaak van mindere kwaliteit.

Guy Vandecasteele (MR-FDF), de voorzitter van de Anderlechtse Haard, ontkent de problemen niet, maar hij bestrijdt wel dat de Anderlechtse Haard 'bricoleurs' zou inschakelen. "De aannemer wordt geselecteerd met een strenge procedure. We kunnen de oorspronkelijke staat onmogelijk respecteren omdat de renovatie dan veel te duur wordt. Nu al kost een renovatie honderdduizend euro: dat is bijna evenveel als zo'n huisje waard is. Bovendien zijn de eisen aan een gezinswoning anders dan vroeger. In de oorspronkelijke arbeidershuisjes waren er bijvoorbeeld geen badkamers." Toch heeft Vandecasteele ook goed nieuws: "Eind dit jaar zou begonnen moeten worden met de renovatie van veertig huizen. Dan blijven er nog tachtig over."

In zijn rapport stelt het wijkcomité dat in de (min of meer vergelijkbare) tuinwijk Moortebeek de coöperatieve Les Foyers Collectifs er wel in slaagt de huizen in hun oorspronkelijke staat te houden en kwaliteitsvol te renoveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni