Het verzet in woord in beeld
De kortlopende tentoonstelling brengt ook andere verzetshelden, van wie de bekendste Saül Benenshon (1920-1943) is, in herinnering. In de gangen van het gemeentehuis hangt een herdenkingsplaat voor Benenshon, de gemeenteambtenaar die onder de martelingen van de nazi's bezweek zonder zijn medeverzetsstrijders te verraden. In de Europazaal van het gemeentehuis belichten documenten en foto's de strijd van het lokale verzet. Bekende namen zijn onder andere de sportman en uitbater van de gemeentelijke ijskelders Martial Van Schelle, die in 1943 in Breendonk gefusilleerd werd, en de voormalige liberale politicus en Franstalige stem van de Belgische uitzendingen vanuit Londen, Victor de Laveleye, die in januari 1941 op Radio Londen het V-teken lanceerde. Het V-teken staat voor verzet en vrijheid in het Nederlands, victoire in het Frans en victory in het Engels. Het V-teken werd in een mum van tijd populair; Winston Churchill nam het in juni van datzelfde jaar al over.
Ook de rol in het verzet van het toenmalige schepencollege wordt belicht, de eerbetuigingen daags na de bevrijding en de gemeentelijke herdenkingsplaten komen in de tentoonstelling ook aan bod. De Cercle d'Histoire Locale organiseert.
:: De tentoonstelling Sint-Gillis in het hart van het verzet loopt tot en met 16 mei, op weekdagen van 9 uur tot 17 uur en op zaterdag van 10 uur tot 14 uur, in de Europazaal van het gemeentehuis, Maurice Van Meenenplein 39
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.